Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдия от Търговище е задържан с подкуп. Предложил е да намали присъда, твърди прокуратурата


Говорителят на СГП Христо Кръстев (в средата) заедно с Антон Славчев (вляво) от КПКОНПИ и Димитър Кангалджиев от ГДБОП.
Говорителят на СГП Христо Кръстев (в средата) заедно с Антон Славчев (вляво) от КПКОНПИ и Димитър Кангалджиев от ГДБОП.

Наказателен съдия от Окръжния съд в Търговище е бил задържан заради получен подкуп от 5000 лв. във вторник. Това съобщиха говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Христо Кръстев, зам.-председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Антон Славчев и зам.-директорът на ГДБОП Димитър Кангалджиев на съвместен брифинг в сряда.

По информация на БТА става въпрос за съдия Мирослав Митев, който е поискал сумата от 10 000 лв. от подсъдим по дело, по което магистратът е докладчик, за да намали присъдата му на втора инстанция.

В колата на задържания съдия са намерени белязани 5000 лв., които по думите на говорителя на СГП са били първата част от поискания рушвет.

В началото на 2021 г. Митев е бил кандидат да оглави Окръжния съд в Търговище, но Висшият съдебен съвет (ВСС) избира колегата му Татяна Даскалова.

"Колегата не е на работа тази сутрин, има насрочени второинстанционни дела за днес, те ще бъдат отложени за по-късна дата", каза Даскалова пред БТА в сряда.

Мирослав Митев има над 20-годишен стаж като съдия. Преди да бъде назначен в съда в Търговище е правораздавал в съда в Попово.

За момента той е задържан с прокурорско постановление за 72 часа и предстои прокуратурата да поиска постоянното му задържане от Софийския градски съд, който е компетентен да разглежда дела срещу магистрати след закриването на специализираното правосъдие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG