Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е загубила 76 пътнически самолета заради санкциите за войната в Украйна


 В момента руските авиокомпании използват 1167 пътнически самолета.
В момента руските авиокомпании използват 1167 пътнически самолета.

Русия е загубила 76 пътнически самолета заради санкциите, наложени след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г., каза руският министър на транспорта Виталий Савелиев на 25 ноември пред RBK.

"Бяхме неочаквано изненадани от решението за конфискуване на самолетите", каза той. "Общо загубихме 76 пътнически самолета, които бяха на технически престои, обслужваха се в чужбина или се подготвяха за транзит. Те просто бяха задържани".

По думите му сега в Русия има само 1302 самолета, от които 1167 са пътнически.

Повече от половината от руските пътнически самолети са чуждестранно производство, а руските превозвачи са ги взели на лизинг. 67% от чуждестранните самолети на Русия са регистрирани на Бермудските острови и в Ирландия. След началото на войната сертификатите им за летателна годност са анулирани.

В отговор на това президентът Владимир Путин разреши правата за лизинг на чуждестранни самолети да бъдат регистрирани в Русия. През март 2022 г. Савелиев каза, че почти 800 въздухоплавателни средства са били прехвърлени в националния регистър. Както се изрази ръководителят на Министерството на транспорта по онова време, "ние взехме чужда собственост", припомня Current time.

През юни миналата година министърът каза, че руските авиокомпании продължават да изпълняват полети до 11 държави, които гарантират, че няма да конфискуват самолети.

Савелиев коментира, че Русия се опитва да преговаря с лизингодателите за обратно изкупуване на самолетите, но те не са склонни да започнат преговори. Според него Москва не може да се откаже от самолетите, защото това "означава да остане без авиация".

След началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Съединените щати, Европейският съюз и редица други държави обявиха, че затварят небето за руски самолети. Airbus и Boeing спряха да обслужват самолети на руски компании и да доставят резервни части за Русия, някои компании, които предоставят лизингови услуги за самолети, също отказаха да работят с руски превозвачи.

След това Росавиация препоръча на руските авиокомпании да преустановят всички товарни и пътнически полети в чужбина поради "високия риск от задържане или конфискуване на самолети на руските авиокомпании в чужбина".

Министерството на митниците и търговията на Турция също така забрани обслужването и зареждането с гориво на близо 40 самолета от Русия и Беларус. Решението е взето след писмо от Администрацията за промишленост и сигурност относно експортните практики от Министерството на търговията на САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG