Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ ще обучават украински пилоти на F-16 в Аризона от октомври


Украинският президент Володимир Зеленски и датската министър-председателка Мете Фредериксен в изтребител F-16 във военновъздушната база Скридструп във Войенс, Дания, на 20 август.
Украинският президент Володимир Зеленски и датската министър-председателка Мете Фредериксен в изтребител F-16 във военновъздушната база Скридструп във Войенс, Дания, на 20 август.

САЩ съобщиха в четвъртък, че през октомври ще започнат да обучават украински пилоти на бойни самолети F-16.

Така Вашингтон се присъединява към няколко западни страни, които помагат за подготовката на украинските летци в пилотирането на сложните бойни самолети.

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър каза, че програмата ще започне в щата Аризона след приключването на англоезичните обучения за украинските пилоти.

"Тези пилоти ще проведат англоезично обучение във военновъздушната база Лакланд в Сан Антонио, Тексас, през септември, преди да преминат летателна подготовка за F-16 в Аризона", каза Райдър, без да уточнява броя на пилотите.

Обучение на украински пилоти за управление на F-16 се очаква да бъде проведено и от коалиция от 11 държави в Дания и Румъния през следващите седмици. Гърция също каза, че ще осигури обучение.

Съобщава се, че Дания вече е започнала да обучава осем украински пилоти на F-16 в датската военна база в Скридструп, заедно с персонала по поддръжката и обслужването.

Изявлението на САЩ идва след съобщения от Нидерландия, Дания и Норвегия, които са членки в НАТО, ще изпратят неуточнен брой самолети F-16 в Украйна.

На 20 август украинският президент Володимир Зеленски каза, че Дания е одобрила изпращането на 19 от модерните военни самолети за Украйна, а Нидерландия се е съгласила да изпрати 42 F-16, въпреки че холандският министър-председател Марк Рюте каза, че макар страната му да разполага с 42 самолета, все още не е решила дали всички те ще бъдат дарени.

На 24 август норвежката телевизия TV2 съобщи, позовавайки се на неназовани източници, че Норвегия е взела решение да изпрати на Украйна неуточнен брой самолети F-16.

Украйна многократно е искала изтребители F-16 от западните си партньори, а Дания и Нидерландия бяха първите, които се отзоваха. Киев каза, че се нуждае от самолетите, за да подсили намаляващата си флотилия от изтребители от съветската епоха на фона на значително руско предимство в небето на Украйна.

Дания предложи нейните F-16 да бъдат доставени до края на годината след четири до шест месеца обучение. САЩ са упълномощили Дания и Нидерландия да доставят на Украйна произведените в САЩ F-16.

На 21 август датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен каза пред информационната агенция Ritzau, че Киев може да използва датските и холандските F-16 само на украинска територия. В същия ден Русия осъди решенията на Дания и Нидерландия да предоставят бойните самолети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG