Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ санкционираха високопоставени босненски сърби заради заплаха за мира


От управляващата в Република Сръбска партия на Милорад Додик (в средата) казаха, че решението е "безсрамно и лицемерно"

САЩ въведоха санкции срещу четирима високопоставени босненски сръбски представители, включително срещу сръбския член на президентството на страната, за подкопаване на Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна (1992-1995), съобщи Ройтерс.

"Сръбският представител в тричленното мултиетническо президентството на Босна Желка Цвиянович, както и министър-председателят, министърът на правосъдието и председателят на парламента на босненската Република Сръбска, насърчиха приемането на закон, който подкопава босненската конституция", се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Матю Милър.

Конституцията е част от Дейтънското споразумение, което сложи край на войната в Босна, отнела живота на 100 000 души, а страната беше разделена на две полуавтономни части – Република Сръбска, която е населена предимно с етнически сърби, и мюсюлманско-хърватска федерация.

Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. Президентският пост се заема ротационно от сръбския, хърватския и бошнячкия представител в тричленното президентство (председателство) на Босна.

В края на юни депутатите в Република Сръбска гласуваха да се спре изпълнението на решенията на конституционния съд на Босна. Инициативата за това гласуване бе на проруския и просепаратистки президент на Република Сръбска Милорад Додик, на когото САЩ и Великобритания вече наложиха санкции миналата година. Тогава Лондон санкционира и Желка Цвиянович.

Министерството на финансите на САЩ посочи, че Цвиянович, премиерът Радован Вишкович, министърът на правосъдието Милош Букейлович и председателят на парламента Ненад Стевандич са санкционирани за възпрепятстване на изпълнението на Дейтънското споразумение, като са спомогнали за приемането на закона.

„Това действие застрашава стабилността, суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина и трудно извоювания мир, скрепен от Дейтънското мирно споразумение“, каза американският зам.-министър на финансите, който отговаря за тероризма и финансовото разузнаване - Брайън Нелсън.

Министерството на финансите на САЩ посочи, че в резултат на налагането на санкциите цялата собственост и дялове в собственост на санкционираните лица в САЩ са блокирани и трябва да бъдат докладвани.

Говорител на управляващата в Република Сръбска партия на Додик - Съюз на независимите социалдемократи, каза, че решението на САЩ е "безсрамно и лицемерно", съобщи БТА.

"Никакви санкции няма да ни попречат да си вършим работата", каза Радован Ковачевич.

Додик и съюзниците му отдавна настояват за отделянето на Република Сръбска от Босна и обединението й със съседна Сърбия. Те засилиха дейността си, подкопаваща държавните институции, през последните месеци, включително и като бе спряно изпълнението на решенията на върховния представител на международната общност в Босна.

"Марш на мира". Как оцелял от геноцида в Сребреница почита жертвите всяка година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG