Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сенатът на САЩ се доближава до одобряването на помощта за Украйна


Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън

В петък Сенатът на САЩ се доближи до приемането на законопроект за 95,34 млрд. долара помощ за Украйна, Израел и Тайван, съобщи Ройтерс. Процесът обаче е с несигурен край поради съпротивата на републиканците в двете камари на Конгреса.

Сенатът в петък гласува с 64-19 гласа за придвижване на закона, което е една стъпка напред по веригата от предварителни гласувания, която може да се проточи до следващата седмица, освен ако партийните лидери не успеят да постигнат споразумение за ускоряване на законопроекта. Очаква се законодателите да предприемат следващата процедурна стъпка на рядко случващо се заседание в неделя.

Това се случва, след като преди няколко дни представители на Републиканската партия в американския Сенат блокираха пакетен законопроект, който освен помощ за Израел и Украйна, включваше и за затягането на мерките за сигурност на границата на САЩ с Мексико. Преди това републиканците и демократите преговаряха четири месеца за постигането на споразумение. Украйна разчита основно на военна помощ от САЩ във войната срещу Русия. Още преди месец президентът Володимир Зеленски алармира, че няма достатъчно оръжия и най-вече муниции, за да спре руската армия, която в момента се опитва да постигне напредък заради президентските избори.

При гласуването в петък законопроектът премина прага на обикновеното мнозинство, като 14 републиканци подкрепиха мярката.

Много от републиканците искат да сключат сделка с лидера на мнозинството в Сената демократ Чък Шумър, която да позволи внасянето на поправки в закона в замяна на по-бързото му приемане.

Но други републиканци, които отхвърлят предвидената в законопроекта помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, се заканиха да отложат разглеждането възможно най-дълго, като принудят Сената да се съобразява с лабиринт от отнемащи време парламентарни правила.

Републиканците настояваха помощта за Украйна да бъде придружена от разпоредби за охрана на американско-мексиканската граница. В същото време те отхвърлиха двупартийното споразумение за границата, след като бившият президент Доналд Тръмп, който вероятни пак ще е кандидат за президент на партията, се обяви против сделката.

Някои от същите законодатели сега се надяват да предложат свои поправки за спиране на мигрантския поток към Съединените щати, докато други искат да се откажат от разпоредбите за хуманитарна помощ и да ограничат чуждестранната помощ до оръжия и материали.

Ако законът в крайна сметка премине през Сената, той ще бъде изправен пред несигурно бъдеще в контролираната от републиканците Камара на представителите. Председателят Майк Джонсън каза, че може да раздели помощта на отделни законопроекти.

"Ще видим какво ще направи Сенатът", заяви Джонсън пред репортери тази седмица. "Много ясно заявих, че трябва да разглеждате тези въпроси по същество".

Джонсън говори ден след като Камарата на представителите отхвърли самостоятелен законопроект за помощ за Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG