Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разследване откри следи от експлозиви на яхта, свързана с взривовете на "Северен поток"


Германският чартърен кораб "Андромеда" на остров Рюген
Германският чартърен кораб "Андромеда" на остров Рюген

Следи от подводни експлозиви са открити по германска яхта, свързана с взривяването на тръбопроводите на "Северен поток" миналата година. За това съобщиха следователи от Германия, Швеция и Дания в писмо до Съвета за сигурност на ООН.

През септември миналата година взрив разруши тръбопроводите на "Северен поток" в Балтийско море, с които се пренасяше газ от Русия за Германия. В месеците след взривовете европейските медии публикуваха множество репортажи, в които акцентираха върху яхтата "Андромеда", наета в германско пристанище, предполагаемо свързана с взрива.

В писмото от 10 юли официалните лица казват, че сред пробите, взети от яхтата, са открити следи от експлозиви, използвани за подводни детонации. То е адресирано до Организацията на обединените нации и е подписано от посланиците на Германия, Швеция и Дания.

"Има подозрения, че въпросната яхта може да е била използвана за транспортиране на експлозивите, които взривиха газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", се казва в писмото на Германия. "В пробите, взети от яхтата по време на разследването, бяха открити следи от подводни експлозиви."

В него пише още, че според експертни оценки е възможно обучени водолази да са прикрепили експлозиви на мястото на експлозията.

"Нито едно от разследванията не е приключило и на този етап все още не може да се каже кога ще бъдат приключени. Естеството на саботажите е безпрецедентно и разследванията са сложни", пише още в писмото.

Взривът от 26 септември миналата година почти изцяло разруши двата тръбопровода на Северен поток. Единият от тях пренасяше газ от Русия за Германия, като заобикаляше Полша и Украйна, които са във враждебни отношения с Москва. Вторият не беше получил окончателно одобрение за използване от германските регулаторни органи.

Първоначално западните държави обвиниха Русия за взривовете. Москва обвини САЩ и техните съюзници, и каза, че не е имала причина да взривява енергийната връзка.

През юни тази година се появи информация, че Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предупредило Украйна да не саботира подводните газопроводи "Северен поток". Това се е случило, след като е получило сигнал от холандската разузнавателна агенция, че е задействан подобен план.

Украинското правителство многократно е отричало отговорността за атаката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG