Връзки за достъпност

Извънредни новини

Софийският градски съд е осъден за над 3,3 млн. лв. за кражба на фирма отпреди 20 години


Съдебната палата в столицата, в която се помещава Софийският градски съд.
Съдебната палата в столицата, в която се помещава Софийският градски съд.

Обезщетение в размер на 2 милиона лева плюс лихвите, с които сумата става общо над 3,3 милиона лева, трябва да заплати Софийският градски съд (СГС) на немския гражданин от български произход Кристиан Мавродийски, съобщи разследващият сайт BIRD.

Изданието цитира решение на Софийския окръжен съд от 31 юли, което постановява, че СГС дължи на Мавродийски въпросната сума заради свое решение, с което е станало възможно да бъде откраднат делът на баща му Константин Мавродийски във фирмата "Роял Център" ООД.

Той вече беше спечелил дело по свой частичен иск за 101 000 лева срещу СГС, които окончателно му бяха присъдени от Върховния касационен съд (ВКС) през 2019 г. заради същия казус. Сега Окръжният съд в София отсъжда в полза на Мавродийски за остатъка от цялата сума, която той претендира като обезщетение за загубата на дела си в компанията през далечната 2003 г.

Случаят "Мавродийски" стана публично известен още тогава и предизвика възмущението на германското посолство. Той се разви по време на мандата на Светлин Михайлов начело на СГС.

Какво се случва с фирмата?

В центъра на тази история е пенсионираната вече съдия Димана Йосифова от СГС. Преди 20 години именно тя вписва промени в собствеността на "Роял Център". Според тогавашното решение Константин Мавродийски и синът му Кристиан са извадени от компанията, в която до този момент притежават 50%.

Сред активите на фирмата е имот от 4384 кв. м. на столичния бул. "България", който бързо след това е продаден от новия едноличен собственик.

Съдия Йосифова вписва промяната във фирмата, въпреки че по делото са представени 7 нотариални покани до Мавродийски, съзнателно изпращани в продължение на няколко месеца на стария адрес на фирмата, при положение, че според устава на дружеството известяването за събрание трябва да се прави до адреса им в Германия.

На всяка от тези покани при щемпела на нотариуса е вписано: "На посочения адрес няма такава фирма и такова лице." Това означава, че още тогава е било ясно, че баща и син Мавродийски не са уведомени за промвната, но тя все пак е вписана. Така те изпускат срока да обжалват.

Печелившият от тази ситуация е българският им съдружник Димитър Ангелинов, който в последствие получава условна присъда за измама през 2010 г., пише BIRD.

Какво се случва със съдията?

Въпреки че този случай е обект на разследване и провокира множество жалби срещу съдия Йосифова във Висшия съдебен съвет (ВСС), тя така и не понася никаква отговорност - нито наказателна, нито дисциплинарна.

Напротив, тя израства кариерно, през 2012 г. става инспектор в Инспектората към ВСС, а след това е командирована във Върховния административен съд (ВАС).

През 2020 г. съдия Йосифова се пенсионира с "личен почетен знак първа степен - златен, както и с парична награда в размер на 1000 лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества", отбелязва BIRD.

По време на обсъждането на пенсионирането ѝ единствено бившият председател на ВКС Лозан Панов повдига въпрос за случая "Мавродийски". Това обаче се оказва без значение, защото мнозинството гласува Йосифова да напусне съдебната система с почести.

Докато все още правораздава в СГС, тя става известна и с друг случай. Именно съдия Йосифова отказа през 2009 г. да регистрира СДС за предстоящите тогава парламентарни избори. В крайна сметка отказът беше отменен от ВАС и партията участва във вота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG