Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демонстранти поискаха България да не предоставя военна помощ на Украйна


Участници в шествието в София, 9 юли 2023 г.
Участници в шествието в София, 9 юли 2023 г.

Десетки хора се събраха в неделя пред сградата на Министерството на външните работи в София, за да поискат България да не изпраща военна помощ на Украйна. Шествието, което се проведе под името "Поход за мир и суверенитет" се проведе за осми пореден път.

През май участници в него заляха с червена боя Дома на Европа - сградата, в която се помещават Представителството на Европейската комисия и Бюрото на Европейския парламент в София.

Шествието в неделя беше по-малобройно, като демонстрантите в София носеха предимно български знамена. Имаше обаче и знамена на Русия, както и на Съветския съюз.

Участници в шествието развяват знамената на България, Русия и Съветския съюз.
Участници в шествието развяват знамената на България, Русия и Съветския съюз.

Първоначално беше обявено, че шествието ще стигне до жилището на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Впоследствие обаче то промени маршрута си и от външното министерство отиде до паметника на Цар Освободител пред Народното събрание.

Организаторите казаха, че променят маршрута, тъй като са получили информация от "хора от службите", че са подготвени провокатори, които да влязат в похода и да предизвикат безредици пред жилището на министър Тагарев. Те не дадоха повече детайли от кои служби е тази информация.

"Походът за мир и суверенитет" в София
"Походът за мир и суверенитет" в София

Демонстрации с искания за "военен неутралитет" се проведоха и в други градове. Във Варна демонстрантите блокираха Аспаруховия мост. На места към събиранията се включиха и представители на партиите "Възраждане" и БСП, които от началото на руската инвазия срещу Украйна заемат проруски позиции.

Българският парламент и правителство осъдиха руската военна агресия. В края на миналата година мнозинството в парламента реши България да предостави военна помощ на Киев. Преди дни министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че България предстои да изпрати и втори пакет с военна подкрепа за Украйна.

"Искаме мир". Поход за суверенитет под руското знаме
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG