Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиняемият за смъртта на дете на пешеходна пътека в София е глобен за шофиране пиян през 2006


Близки, приятели и съученици на загиналото момче оставят цветя на пешеходната пътека на кръстовището на ул. "Гурко" и "Шишман" в София, 3 септември 2023 г.
Близки, приятели и съученици на загиналото момче оставят цветя на пешеходната пътека на кръстовището на ул. "Гурко" и "Шишман" в София, 3 септември 2023 г.

Мъжът, обвинен за катастрофата в събота вечерта, при която на пешеходната пътека на улиците “Ген. Йосиф Гурков” и “Цар Иван Шишман” загина 15-годишно момче, е бил осъждан за шофиране след употреба на алкохол още през 2006 г., съобщиха от прокуратурата.

Тъй като това е било първото му подобно провинение и тогавашното законодателство е позволявало при такова обвинение да има освобождаване от наказателна отговорност, той е бил осъден единствено на административна глоба.

Става въпрос за 37-годишния Петър Тодоров, който беше заловен зад волана с 2,01 промила алкохол в кръвта, след като удари фатално с колата си пресичащо на пешеходна пътека дете.

Мъжът беше задържан и обвинен за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение в условията на евентуална умисъл. В тази хипотеза законът предвижда от 10 до 20 години затвор.

В понеделник Софийската районна прокуратура (СРП) съобщи, че още през 2005 г. е внасяла обвинителен акт в съда срещу тогава 19-годишния Тодоров за шофиране с 1,4 промила алкохол в кръвта.

Към онзи момент обаче управляването на кола с над 1,2 промила алкохол позволяваше освобождаване от наказателна отговорност - възможност, която по-късно беше премахната. Затова Тодоров се е възползвал и през април 2006 г. е бил осъден на 500 лева глоба, уточнява СРП.

След катастрофата в събота вечерта разследващите установиха, че пияният шофьор е карал с превишена скорост и колата дори не е имала спирачен път преди фаталния удар. Случаят провокира поредни протести срещу безразсъдните шофьори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG