Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна пое отговорност за ракетната атака над щаба на руския Черноморски флот в Крим


Стара снимка на щаба на Черноморския флот преди да бъде ударен
Стара снимка на щаба на Черноморския флот преди да бъде ударен

Украинските сили са извършили в петък успешна ракетна атака срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол, разположен на окупирания Кримски полуостров. Къев потвърди информацията.

Крим е ключова цел на украинската контраофанзива. Ударът идва на фона на все по-чести атаки с дронове над полуострова през последните седмици.

Руското министерство на отбраната написа в Телеграм в петък, че един военнослужещ е бил убит при атака над Севастопол с крилати ракети. По-късно уточни, че военният е изчезнал, а на убит.

"Руските системи за противовъздушна отбрана свалиха пет ракети, докато отблъскваха атаката срещу Севастопол", пише министерството. "Вследствие на нападението с крилати ракети беше повредена историческата сграда на щаба на Черноморския флот".

Украинската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL), съобщи, че в града, където се намира голямо пристанище, използвано от руския флот, са чути три мощни експлозии.

Снимки в социалните мрежи показват големи кълба дим, които изглежда идват от пристанището на Севастопол.

Михаил Развожаев, назначеният от Русия губернатор на украинския полуостров, незаконно завзет и анексиран от Москва през 2014 г., каза в няколко публикации в Телеграм, че поне една ракета, изстреляна от "врага", е поразила щаба на Черноморския флот, разположен в пристанището.

Развожаев предупреди жителите на града, разположен в югозападния край на полуострова, че "е възможна нова атака", и ги призова да останат по домовете си и да не се опитват да пътуват до центъра на града, където пъти пътищата са затворени.

"Тези, които се намират в близост до щаба на флота, да се насочат към убежищата, ако чуят сирената", пише той.

Развожаев съобщи също, че на мястото на нападението има пожарникари и че се очаква да пристигнат допълнителни сили за спешна помощ. В последния си пост регионалният ръководител каза, че ситуацията е "под контрол" и че се извършват огледи от къща на къща, за да се установят евентуалните щети.

Развожаев, който помоли жителите да не публикуват снимки или видеоклипове в социалните мрежи, не предостави повече подробности и няма съобщения за жертви.

Ден по-рано руска артилерия и ракети обстрелваха градове в Украйна и убиха най-малко петима души.

В петък движението по Кримския мост беше спряно на два пъти. Мостът, който свързва полуострова с руския континент и е ключов маршрут за снабдяване на руските сили, е честа мишена на украински атаки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG