Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисия в турския парламент одобри влизането на Швеция в НАТО. Анкара иска в замяна F-16 от САЩ


Комисията по външни работи на турския парламент взе решението на 26 декември 2023 г.
Комисията по външни работи на турския парламент взе решението на 26 декември 2023 г.

Комисията по външни работи в турския парламент одобри на заседание във вторник протокола за присъединяване на Швеция към НАТО, съобщиха медиите в Турция.

Новината идва, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвърза молбата на Стокхолм с получаване на одобрение от САЩ на искането Турция да закупи изтребители F-16. Белият дом подкрепи турското искане, но в Конгреса има силна опозиция срещу продажбата на военна техника на Анкара.

Турция и Унгария са последните държави членки на НАТО, които все още не са отблокирали пътя на Швеция към членство в пакта. Швеция и Финландия решиха да подадат молба за членство след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Финландия се присъедини към алианса през април, но Швеция все още чака да стане официален член.

Няма унгарско-турско споразумение по отношение на ратифицирането на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, каза преди седмица унгарският премиер Виктор Орбан, който през септември каза, че Будапеща не бърза да вземе това решение. Той отбеляза, че решението е в ръцете на унгарският парламент.

Решението на турската парламентарна комисия също предстои да бъде внесено за гласуване в парламента на Турция, който има последната дума за членството на скандинавската страна. Ръководителят на Комисията по външни работи обаче каза, че не трябва да се очаква бързо гласуване, предаде Ройтерс. Фуат Октай коментира пред журналисти, че предстои председателят на парламента да определи датата за финалния вот от пълния състав депутати.

Турция оттегли възражението си срещу присъединяването на Швеция към алианса през юли, но оттогава процесът на ратификация в парламента беше в застой. Анкара обвинява Стокхолм, че не приема достатъчно сериозно турските опасенията за сигурността, включително борбата й срещу кюрдските бойци и други групировки. Турските власти ги смятат за заплаха и ги обвиняват за неуспешния преврат в страната през 2016 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства одобрението от комисията на турския парламент на присъединяването на Швеция. "Разчитам, че (тези две държави) ще приключат възможно най-бързо процедурите по ратификация" на присъединяването на Швеция, "което ще направи НАТО по-силна", каза той по адрес на Турция и Унгария.

По-късно турски дипломатически източник съобщи пред Ройтерс, че външният министър на Турция Хакан Фидан е казал на американския си колега Антъни Блинкън в телефонен разговор в сряда, че Анкара очаква американската администрация и американският Конгрес да действат в съответствие със съюза им в НАТО и да спазят обещанията си за продажбата на изтребители F-16.

Разговорът е бил по инициатива на американската страна след решението на турската парламентарна комисия за Швеция.

Турция е изправена пред предизвикателства при придобиването на военна техника, след като администрацията на САЩ я изключи от съвместната програма за бойните самолети F-35 , след като тя купи руската ракетна система С-400 през 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG