Връзки за достъпност

Извънредни новини

Край на синия талон. Поправката в закона за движение влезе в сила


Синият талон досега беше неразделна част от шофьорската книжка, но вече не важи.
Синият талон досега беше неразделна част от шофьорската книжка, но вече не важи.

Шофьорите вече не са задължени да носят със себе си досегашните сини талони, които удостоверяваха колко контролни точки имат.

Това стана, след като последната поправка в Закона за движение по пътищата влезе в сила в понеделник. Тя беше прокарана чрез преходните и заключителни разпоредби на Наказателния кодекс, чиито промени бяха обнародвани в Държавен вестник в петък.

Досега сините талони бяха неразделна част от шофьорските книжки и водачите трябваше да ги представят на пътните полицаи, когато бъдат спрени за проверка. При отнемане на всички контролни точки от талона заради нарушения, временно се отнемаше и книжката.

След премахването на този документ, контролните точки за отчет на извършените нарушения на пътя ще се отразяват само в националния регистър за водачите по електронен път.

Тази промяна беше сред основните приоритети на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, но тя така и не стана факт в мандата на кабинета на Кирил Петков, свален с вот на недоверие миналото лято.

Така поправката беше окончателно приета в края на юли от настоящото Народно събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG