Връзки за достъпност

Извънредни новини

Словакия отлага решението за военна помощ за Украйна до сформирането на ново правителство


Словашката президентка Зузана Чапутова
Словашката президентка Зузана Чапутова

Словакия ще отложи решението за военна подкрепа за Украйна до сформиране на новото правителство, след като в изборите спечелиха противопоставящи се на помощта партии. Това съобщи президентството на Братислава, цитирано от Франс прес.

"Президентът [Зузана] Чапутова споделя гледната точка на [премиера в оставка Лудовит] Одор, според когото решението по този въпрос трябва да отразява резултатите от последните парламентарни избори", каза пред агенцията Мартин Стризинец, говорител на президентството.

В четвъртък словашката президентка Зузана Чапутова каза, че е против нов пакет от военна помощ за украинските въоръжени сили, които се борят с пълномащабната агресия на Русия, съобщи Hospodarske Novin.

Чапутова каза, че резултатите от проведените през миналия уикенд парламентарни избори в Словакия, на които партията на проруския ляв политик Роберт Фицо се класира на първо място, трябва да бъдат уважени.

Фицо водеше кампания с реторика, която доближава Словакия до Унгария, тъй като страните от Европейския съюз оспорват консенсуса за това как да подходят към войната в Украйна.

Преди това Чапутова неведнъж е заявявала, че Украйна се нуждае от помощ и е критикувала Русия за нейното нахлуване на територията ѝ.

В понеделник президентът връчи мандат за съставянето на ново правителство на популиста Робърт Фицо.

Партията му "Социална демокрация“ получи 23% от гласовете на проведените в събота избори и победи центристката партия "Прогресивна Словакия", останала втора с 18%.

По време на кампанията 59-годишният Фицо каза, че Словакия "няма да изпрати нито един патрон" в Украйна, и призова за по-добри отношения с Русия.

Фицо, който е бивш министър-председател, наскоро каза, че "войната в Украйна започна през 2014 г., когато украински фашисти убиха цивилни от руска националност", повтаряйки недоказани руски твърдения.

В неделя Фицо каза, че страната му има "по-големи проблеми" от помощта за Украйна. Досега Словакия, която е член на ЕС и НАТО, беше важен европейски донор на Украйна.

За да управлява, Фицо се нуждае от коалиция, за да разполага с мнозинство във 150-местния еднокамарен парламент, тъй като партията му получи 42 мандата.

Потенциален неин партньор е лявата партия "Глас - социална демокрация", която получи 27 места. Двете партии биха могли да се обединят и с малката и проруска "Словашка национална партия", която получи 10 места, за да имат мнозинство от 79 места.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG