Връзки за достъпност

Извънредни новини

И външното министерство осъди антисемитския колаж със Соломон Паси


Соломон Паси
Соломон Паси

Министерството на външните работи (МВнР) остро осъжда разпространяването на антисемитска карикатура, насочена срещу бившия външен министър Соломон Паси. Това пише в позиция, публикувана във вторник на сайта на МВнР.

"Подобни действия са напълно неприемливи и извършителите следва да понесат предвидената от закона отговорност", казва външното министерство.

В петък Софийската градска прокуратура назначи проверка по сигнал за антисемитски фотоколаж с лицето на Паси, споделен в групата на националистическата проруска партия "Възраждане" в Телеграм.

Сигналът беше подаден от сдружението на евреите в България "Шалом“. Според него публикацията е проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в България.

Антисемитизмът е остра проява на нетърпимост и омраза, която противоречи както на интересите и ценностите на България, така и на историческите традиции на обществото, което се гордее със спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, се казва още в позицията на МВнР.

В понеделник "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) осъди разпространението на "език на омразата, призиви за насилие и хомофобия" и призовава "Възраждане" да се разграничи от него.

От посолствата на САЩ, Франция и Израел също излязоха с осъдителна позиция.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че колажът не се намира в официалния канал на партията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG