Връзки за достъпност

Извънредни новини

На фона на бойкоти. Срещата на върха на ОССЕ в Скопие започна с критики към Русия


Срещата на външните министри от ОССЕ в Скопие, 30 ноември 2023 г.
Срещата на външните министри от ОССЕ в Скопие, 30 ноември 2023 г.

Срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) започна в четвъртък в македонската столица на фона на бойкоти и критики от някои държави членки за присъствието в Скопие на първия дипломат на Русия, докато Москва продължава пълномащабната си война в Украйна.

Министърът на външните работи на председателстващата организацията Северна Македония Буяр Османи критикува продължаващата инвазия на Русия във встъпителната си реч като домакин на форума.

“Агресивната война на Русия срещу Украйна е в противоречие с всичко, на което тази организация държи”, каза Османи.

Това негово обобщение идва на фона на критики към Скопие, че допусна присъствието на руския външен министър Сергей Лавров на срещата. Той пристигна в ранните часове на четвъртък, след като полетът му заобиколи България през Турция и Гърция.

Москва твърди, че това се е наложило заради забрана от страна на София да допусне във въздушното си пространство говорителката на Лавров Мария Захарова, която подобно на него, е включена в санкционния списък на ЕС.

Руският външен министър Сергей Лавров се ръкува с македонския си колега Буяр Османи.
Руският външен министър Сергей Лавров се ръкува с македонския си колега Буяр Османи.

По-рано тази седмица България се съгласи да направи изключение от санкциите и да допусне преминаването на Лавров над страната. Това разрешение обаче не включваше членове на неговата делегация, попадащи под европейските санкции.

Министерството на външните работи на България все още не е коментирало официално случая, а министър Мария Габриел напусна Скопие още в сряда вечерта, преди пристигането на Лавров.

Същото направи и американският държавен секретар Антъни Блинкен, който замина за Израел, за да преговаря за удължаване на временното примирие в Ивицата Газа.

Заради намерението на Лавров да присъства на срещата на върха на ОССЕ, тя е бойкотирана от Украйна, Естония, Латвия и Литва. Естония трябваше да е следващият ротационен председател на организацията, но заради вето от Русия и Беларус, се стигна до консенсусния вариант това да бъде Малта.

ОССЕ е създадена през 1975 г. във финландската столица Хелзинки с цел да насърчава сътрудничеството между Запада и водения от Съветския съюз Източен блок. В организацията членуват 57 държави от Европа, Централна Азия и Америка.

Семейна снимка на работната вечеря на външните министри от ОССЕ заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен (в средата на първия ред).
Семейна снимка на работната вечеря на външните министри от ОССЕ заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен (в средата на първия ред).

Преди откриването на срещата на върха в Скопие македонският външен министър коментира пред Радио Свободна Европа, че “това, което правим, е да продължим правилата за поведение на тази организация, така че всички участващи държави да са на масата, тъй като това е организация, основана на консенсус”.

“Още повече, като се има предвид, че организацията преминава през изключителен момент, когато самото ѝ съществуване е поставено под въпрос, сметнахме за изключително важно да постигнем консенсус, особено по онези стълбове, които осигуряват функционалността на организацията за в бъдеще”, добави Буяр Османи.

Позицията му за присъствието на Лавров обаче беше разкритикувана от Полша. Османи отхвърли и критиките, че позволявайки на военно неутрална Малта да поеме председателството на ОССЕ през януари, организацията се отстъпила пред Москва.

Според македонския външен министър това е “победа за ОССЕ и победа за международния ред, основан на правила”. Той добави, че Русия “не е била щастлива” по време на председателството на Северна Македония.

“Ние бяхме недвусмислени в нашето осъждане на руската агресия в Украйна. Русия открито наруши основните, основополагащи принципи и задължения на организацията и от самото начало признахме ролята си на пазители на тези принципи и задължения”, коментира още Османи.

Срещата на върха в Скопие ще продължи до петък. След нейния край е предвидена пресконференция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG