Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици загинаха след земетресение в Непал


Разрушена от земетресението в Непал сграда
Разрушена от земетресението в Непал сграда

Най-малко 137 души са загинали след опустошително земетресение в Непал, предаде Ройтерс.

По данни на националния сеизмологичен център на страната земетресението е било с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер. Данните от изследователи в Германия и САЩ го поставят на 5,7 и 5,6 по Рихтер.

Земетресението е най-тежкото в страната за последните осем години. През 2015 г. близо 9 хил. души загинаха в две земетресения. Тогава цели градове и вековни храмове бяха унищожени.

Земетресението в събота е взело най-много жертви в област Джаджаркот.

„Броят на ранените вероятно е в стотици, а броят на загиналите може също да расте“, съобщиха областните власти. Те отдадоха високия брой на жертвите и ранените при относително ниската степен на земетресението на лошото качество на строителството.

Премиерът на Непал Пушпа Камал Дахал отправи апел към всички политически партии и гражданите да дарят храна, вода, дрехи и тенти за оцелелите.

Индийският му колега Нарендра Моди изрази готовност страната му да изпрати помощ за пострадалите.

Основната част от територията на Непал се намира в Хималаите и граничи с две от световните суперсили – Китай и Индия. Земетресенията в страната са често явление. Земетресението през 2015 г. беше с магнитуд 7,8 по Рихтер и унищожи или повреди над 1 млн. сгради в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG