Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ одобриха потенциална продажба на бронетранспортьори "Страйкър" на България


Бронетранспортьор M1296 Stryker Infantry Carrier
Бронетранспортьор M1296 Stryker Infantry Carrier

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори "Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара, съобщи Агенцията за сътрудничество в сигурността на Пентагона.

Продажбата на съюзничката от НАТО България ще се състои от 183 машини от различни модификации на типа "Страйкър“, включително за превоз на пехота, командни машини и машини за медицинска евакуация, се казва в съобщението на американското министерство на отбраната.

Още през месец май тогавашният военен министър Димитър Стоянов съобщи, че България чака обвързваща оферта за бойни машини на пехотата от САЩ. По проекта за модернизация на сухопътните войски има гласуване от предишни парламенти около 1,2 млрд. лева.

За възможната продажба е уведомен Конгресът на САЩ, но въпреки одобрението на Държавния департамент изпращането на уведомлението не означава, че има сключен договор или че преговорите са завършили.

Пентагонът уточни, че корпорацията "Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) е основният доставчик на това въоръжение.

България опитва да купи 150 бронирани машини за Сухопътни войски от години, за което имаше преговори и бяха. организирани търгове. През 2021 г. обаче МО изпрати писма до фирмите, че прекратява процедурата за купуване тъй като "ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория етап, значително превишават рамката, утвърдена от НС".

В същото време бяха купени последователно общо 16 изтребители F-16 за над 5 млрд. лева, освен това започна строителството на два кораба за 1 млрд. лава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG