Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Очите на Русия във въздуха" А-50 и команден Ил-22М са свалени над Азовско море


Самолет за далечно радиолокационно проследяване и контрол А-50.
Самолет за далечно радиолокационно проследяване и контрол А-50.

Самолет за далечно радиолокационно проследяване и контрол А-50 и военнотранспортен самолет Ил-22М на руските въоръжени сили, са свалени над Азовско море. Тази новина се появи първо в няколко Телеграм канали, след което беше официално потвърдена и от главнокомандващия на украинската армия генерал Валерий Залужний.

Според съобщенията А-50, който е наричан "очите и ушите на Русия във въздуха" е паднал в морето, докато Ил-22М, който е въздушен команден пункт, е успял да кацне аварийно в неделя вечерта.

"Военновъздушните сили на Украйна унищожиха вражески самолет за далечно радиолокационно откриване А-50 и вражески център за въздушен контрол Ил-22. Благодарен съм на Военновъздушните сили за перфектно планираната и изпълнена операция в района на Азовско море! Слава на Украйна!", написа Залужний в официалния си Телеграм канал.

Новината идва на фона на масирани руски атаки срещу Украйна с ракети и дронове в последните седмици. Русия нападна Украйна през февруари 2022 г. Киев освободи 50% от територията, която Русия завзе преди две години, но настъплението на Силите за отбрана беше спряно. Една от причините е, че Русия доминира във въздушното пространство.

Изданието РБК-Украйна публикува прихванат радио разговор между пилота на Ил-22М и ръководителя на полети на летище Анапа, в който той моли да извикат линейка и пожарникари на пистата.

Украинският депутат Юрий Мисягин, заместник-председател на комисията на Върховната рада по национална сигурност, отбрана и разузнаване, каза, че самолетите са били ударени.

"А-50 е свален, а Ил-22М е ударен, бил е във въздуха и се е опитал да стигне до най-близкото летище, но е изчезнал от радарите, след като е започнал да се снижава близо до Керч", написа той в канала си в Telegram.

Руският телеграм канал Рибар предположи, че един от самолетите е бил ударен от руската ПВО по погрешка.

Според други военни блогъри в Телеграм самолетите са свалени с ПВО система "Пейтриът".

Руското министерство на отбраната не коментира.

А-50 е самолет за радиолокационно проследяване на големи разстояния. Той е предназначен за наблюдение на цели във въздуха, на сушата и в морето, както и за насочване на изтребители.

Според проекта "Белоруски гаюн" в аерокосмическите сили на Руската федерация има само 9 такива самолета. Един такъв самолет обслужва 19 души (5 души летателен, 11 души радиотехнически и 3 души инженерен персонал). Цената на такъв летателен апарат е 330 млн. долара.

Ил-22М има въздушен команден пункт, създаден на базата на самолета Ил-18. Този самолет помага за управлението на войските по време на бойни операции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG