Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сюзън Сарандън, която винаги се бори за това, в което вярва


Сюзън Сарандън
Сюзън Сарандън

Наред с успехите си в киното тя никога не изоставя социалните и политическите каузи, за които се бори. На 4 октомври Сюзън Сарандън навърши 77 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Сюзън Сарандън е родена в Ню Йорк през 1946 г. като Сюзън Томлин и е най-голямата от девет деца. Завършва Американския католически университет с бакалавър по драматургия и започва кариерата си като актриса през 70-те.

В колежа се запознава с бившия си съпруг - Крис Сарандън, с когото са женени над 10 години, като след това актрисата запазва неговата фамилия.

Сарандън прави филмовия си дебют в драмата "Джо", а през 1975 г. получава роля в култовия филм "Шоуто на Роки Хорър" ("The Rocky Horror Picture Show").

Печелила е редица награди, включително "Оскар" за ролята си на монахиня в драмата "Осъденият на смърт идва" през 1995 г. Номинирана е за участията си в "Телма и Луиз", "Атлантик сити", "Маслото на Лоренцо" и "Клиентът".

Сарандън е известна с активизма и гражданските си позиции. В края на 90-те тя става посланик на УНИЦЕФ и застава зад редица политически и социални каузи.

През 2006 г. се присъединява към противниците на войната в Ирак, вследствие на което е получавала смъртни заплахи. Същата година получава хуманитарна награда "Действие срещу глада".

Сарандън казва пред Гардиън, че не е сред бунтарите като малка, напротив - опитва да се впише в средата си и вярва на това, което родителите ѝ казват. Това обаче се променя, когато влиза в колежа, и протестирането става част от същността ѝ.

До края на 30-те си години Сарандън смята, че не може да има деца, тъй като е диагностицирана с ендометроза. За нейна собствена изненада обаче забременява, когато е на 39. Днес тя вече има три деца, две от които са от бившия ѝ дългогодишен партньор Тим Робинс.

XS
SM
MD
LG