Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните задържаха 18 служители на неправителствена организация


Талибаните завзеха властта през 2021 г.
Талибаните завзеха властта през 2021 г.

Талибаните са задържали 18 служители, включително един чужденец, от неправителствена организация, регистрирана в Швейцария и работеща в Афганистан. Все още няма информация за причините за задържането и обвиненията към служителите, съобщиха от Международната мисия за подпомагане.

"Не сме наясно с обстоятелствата и не сме уведомени за причината за задържането на нашите служители", се казва в изявлението. "Благополучието и сигурността на нашите колеги са от първостепенно значение за нас и ние правим всичко възможно, за да гарантираме тяхната безопасност и да осигурим бързото им освобождаване", се допълва в текста.

"Става все по-зле и по-зле". Как оцелява прокурорка, вкарвала талибани в затвора
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Неправителствените организации са подложени на по-строг контрол, откакто талибаните се върнаха на власт в страната преди две години. Талибаните въведоха строги мерки и забраниха на афганистанските момичета да учат след шести клас, както и да имат обществен живот и да работят, включително в неправителствени организации.

По-рано тази година американски наблюдател съобщи, че талибаните оказват натиск и сплашват неправителствените организации, действащи в страната.

Талибаните завзеха властта през лятото на 2021 г. и продължават да ограничават редица права и свободи на хората в Афганистан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG