Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните задържаха 18 служители на неправителствена организация


Талибаните завзеха властта през 2021 г.

Талибаните са задържали 18 служители, включително един чужденец, от неправителствена организация, регистрирана в Швейцария и работеща в Афганистан. Все още няма информация за причините за задържането и обвиненията към служителите, съобщиха от Международната мисия за подпомагане.

"Не сме наясно с обстоятелствата и не сме уведомени за причината за задържането на нашите служители", се казва в изявлението. "Благополучието и сигурността на нашите колеги са от първостепенно значение за нас и ние правим всичко възможно, за да гарантираме тяхната безопасност и да осигурим бързото им освобождаване", се допълва в текста.

"Става все по-зле и по-зле". Как оцелява прокурорка, вкарвала талибани в затвора
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Неправителствените организации са подложени на по-строг контрол, откакто талибаните се върнаха на власт в страната преди две години. Талибаните въведоха строги мерки и забраниха на афганистанските момичета да учат след шести клас, както и да имат обществен живот и да работят, включително в неправителствени организации.

По-рано тази година американски наблюдател съобщи, че талибаните оказват натиск и сплашват неправителствените организации, действащи в страната.

Талибаните завзеха властта през лятото на 2021 г. и продължават да ограничават редица права и свободи на хората в Афганистан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG