Връзки за достъпност

Извънредни новини

Терзиев сезира прокуратурата за нарушения в завода за отпадъци. ГЕРБ го обвини, че лъже


Николай Савов и Васил Терзиев
Николай Савов и Васил Терзиев

Кметът на София Васил Терзиев е сезирал Софийската градска прокуратура (СГП) за нарушения при управлението на столичния завод за отпадъци, съобщи самият той.

По негови думи през последните години заводът е обработвал значително по-малко боклук, отколкото капацитетът позволява. Така според него заради бързото темпо на запълване на депата след три години няма да има място в тях. От ГЕРБ, по време на чието управление беше изграден заводът, отрекоха това да е вярно и обвиниха Терзиев в разпространение на лъжи.

Новината идва, след като в края на миналата година кметът направи проверка на място в Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО). Впоследствие заедно с новия временно изпълняващ директор на завода Николай Савов съобщиха за множество проблеми при управлението му през последните години. Тогава Терзиев нареди да се направи вътрешен одит, който представи на пресконференция във вторник.

Терзиев съобщи във Фейсбук за "груба небрежност по отношение на активите на предприятието и пилеенето на средствата му, зле написани проектни задания при строителството, липса на оперативен контрол и контрол по изпълнението, липса на контрол, раздаване на абсолютно нелогични и незаслужени бонуси спрямо резултатите и скарано с икономическата логика утежняване на финансовото положение на предприятието".

Според ръководството на СПТО, назначено от Терзиев, през последните години заводът е обработвал значително по-малко количество отпадъци, отколкото капацитетът му позволява. Необработените отпадъци са били изхвърляни в депо "Садината", което е към завода. Вследствие на това според Савов три от четирите клетки на депото са се запълнили преждевременно и вече е започнало запълването на четвъртата.

"В рамките на три години с това темпо ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на отпадъци", каза той.

На пресконференция с Терзиев във вторник Савов каза, че в сградата за механично сепариране на основния поток от отпадъци 39 от общо 47 основни машинни агрегати (комплекти от многобройни индивидуални машини) са за основен ремонт. В сградата, в която отпадъците се преработват в RDF гориво, броят за основен ремонт е 86 от 136.

По думите на директора през последните три години са подписани над 470 договора и са похарчени 113 млн. лв., голяма част от които би трябвало да са за резервни части и оборудване, като според проверката складът е почти празен.

След като Терзиев ("Продължаваме промяната-Демократична България"-"Спаси София") стана кмет на София през ноември, той отстрани бившия директор на завода Фридрих Катцер и назначи Савов за временно изпълняващ длъжността. Последният е бил директор за кратко при откриването на завода, след което е отстранен от бившата кметица на София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ).

По думи на Лорита Радева от ГЕРБ в момента се изпълнява планът за модернизация на завода за боклук, който е одобрен от СОС.

“Ако са допуснати слабости в избора на техника и монтажа, то това е отговорност на техническите лица, а не на кмета на София. Тогава кмет бе Фандъкова, но директор на завода бе именно Николай Савов. Нека той да каже дали си е свършил работата”, каза тя.

По-рано, през декември Фандъкова каза, че твърденията на Терзиев и Савов за безстопанственост са спекулации, както и че новият кмет вероятно получава "изкривена информация".

СПТО е открит през 2015 г. Построен е с европейски средства по време на управлението на ГЕРБ и беше една от основните цели на лидера на партията Бойко Борисов по време на кметския му мандат от 2005 до 2009 г.

Заводът за горене на отпадъци - "чудовище" или "важен проект"
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG