Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тестово съобщение за бедствие уплаши хиляди хора. МВР определи изпращането му като "човешка грешка"


Съобщението за тест на системата за предупреждение при бедствия беше разпратено до хиляди хора в сряда.
Съобщението за тест на системата за предупреждение при бедствия беше разпратено до хиляди хора в сряда.

Тестово съобщение от системата за ранно предупреждение при бедствия беше изпратено до хиляди абонати на мобилния оператор „Виваком“ в сряда вечерта. За това съобщиха потребители в социалните мрежи, които са получили съобщението.

Изпращането на есемеса не е координирано с Министерството на вътрешните работи (МВР), което отдаде случилото се на „човешка грешка“ при предварителните тестове на системата. От МВР подчертаха, че няма опасност от извънредни събития, и казаха, че официалните тестове ще започнат от 7 ноември.

Новината идва два месеца след като обилни валежи предизвикаха наводнения по Южното Черноморие, които отнеха живота на четирима души. Тогава никой не беше известен чрез есемес за приближаващото бедствие, защото България не разполага с подобна система въпреки европейските изисквания.

Разпратеното сега съобщение е от системата БГ-Алерт (BG-Alert), която се разработва с цел предупреждение на населението при извънредни ситуации и бедствия.

Есемесът е със заглавие „Извънреден сигнал за тревога“ (Emergency Alert) и със съдържание „тест тест“ на латиница. Има линк към сайта на БГ-Алерт за повече информация.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност“ към МВР Александър Джартов каза в сряда пред БНР, че причината за станалото е „човешка грешка“ и няма опасност от бедствие.

По думите му официални тестове на системата БГ-Алерт са предвидени след 7 ноември, но по време на подготовката за тях „се провеждат и вътрешни тестове между изпълнителя на фирмата и операторите“.

Затова по погрешка съобщението е било изпратено в реалната, вместо в тестовата среда, добави Джартов.

От „Виваком“ казаха в официално съобщение в сряда, че не са били уведомени за есемеса, изпратен от „системен интегратор“ до абонатите на оператора.

„Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване“, казаха още от „Виваком“ и се извиниха за причиненото неудобство.

В четвъртък сутринта с официална позиция излезе и дружеството „Сискод“, което се занимава с изграждането на БГ-Алерт. Оттам също определиха изпращането на съобщението като „човешка грешка“.

В сайта на системата вече са обявени предстоящи официални тестове на БГ-Алерт. Тяхната цел е да се провери функционирането на системата и хората да придобият представа за съобщенията, които тя ще изпраща.

Такива тестове ще се проведат на 14 ноември в областите Видин, Враца, Монтата, Ловеч и Плевен между 12 и 12:30 часа. На 29 ноември предстои и национален тест в цялата страна.

За нуждата от система с есемеси за ранно предупреждение при бедствия се заговори отново през септември във връзка с наводненията по Южното Черноморие.

Тогава бяха пуснати само предупредителните сирени - единствената подобна система, с която България разполага за известяване при наводнения, пожари, земетресения и въздушна тревога. Сирените покриват едва половината от населението на страната.

След наводненията по Южното Черноморие Свободна Европа писа, че БГ-Алерт е била готова още през юни тази година, но се очаква тестовете ѝ да започнат през ноември въпреки заявките на МВР за по-ранно внедряване.

През 2018 г. е приета директива на Европейския съюз (ЕС), която задължава всички държави членки да изградят система за ранно предупреждение в случай на бедствие. Срокът, до който страните трябваше да са изградили функциониращи системи, беше 21 юни 2022 г.

Сега заявката на Джартов и МВР е БГ-Алерт да започне да функционира до края на 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG