Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия нападна Одеса с дронове и ракети. Зеленски каза, че целта са съоръжения за износ на зърно


Щети от руски ракетни и безпилотни удари по време на атаката срещу Одеса, Украйна, 19 юли 2023 г.
Щети от руски ракетни и безпилотни удари по време на атаката срещу Одеса, Украйна, 19 юли 2023 г.

Русия обстрелва градовете, от които Украйна изнася зърно за целия свят, каза президентът Володимир Зеленски в сряда. Оценката му идва на фона на двудневен руски обстрел по пристанищните градове Одеса и Черноморск.

Зеленски обвини Русия, че е предприела умишлена атака срещу зърнената инфраструктура на черноморското пристанище Одеса. В Телеграм той пише, че руските удари са били „умишлено“ насочени към обекти в района на Одеса, които се използват за сума на зърно. Това е станало само часове след като Русия отказа да удължи споразумението, което позволяваше доставка на украинско зърно в страната.

„Руските терористи целенасочено атакуват инфраструктурата на зърнените сделки и всяка руска ракета не е ударена само в Украйна, но и във всички в света, които искат нормален и безопасен живот“, пише Зеленски

По-рано днес украинската противовъздушна отбрана съобщи, че е свалила 23 ирански дрона и 14 крилати ракети, изстреляни от Русия, които са насочени предимно към Одеса и околностите й.

Атаката беше „много мощна, наистина масивна“, каза говорителят на военната администрация в Одеса Сергий Братчук в своя канал в Телеграм. Той добави, че подробности за щетите и жертвите в тази "адска нощ" в Одеса, ще има на по-късен етап.

Одеса е едно от основните украински пристанища за сума на зърно. Заедно с Черноморск и Южен това са украинските пристанища, които могат да се товарят кораби със зърно според условията на споразумението за безопасен морски коридор до Босфора.

В началото на седмицата Москва се оттегли от споразумението за безопасен размер на зърно през Черно море. ООН смята, че този ход рискува да създаде световен глад.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG