Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тагарев иска проверка на здравното министерство по случая с Мустафа Емин в "Пирогов"


Българският министър на отбраната Тодор Тагарев
Българският министър на отбраната Тодор Тагарев

Министърът на отбраната Тодор Тагарев е поискал проверка от здравното министерство на случая, свързан с неговия съветник Мустафа Емин в спешната болница "Пирогов".

Това съобщи бившият здравен министър и настоящ председател на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов.

Става дума за случая, в който медицинска сестра от "Пирогов" обвини Емин чрез публикация във Фейсбук в проява на надменно поведение по време на посещение на болницата.

Публикацията беше споделена от официалната страница на "Пирогов", откъдето впоследствие съобщиха, че извършват проверка по случая. Тя е приключила в петък и е установила, че медицинските служители са спазили служебните си задължения, но не се споменава нищо за Емин и неговото поведение.

Писмото на Тагарев е адресирано до здравния министър Христо Хинков. В него министърът на отбраната иска ситуацията да бъде изяснена чрез проверка на здравното министерство. Той пише, че тя е "уронваща престижа на Министерството на отбраната".

Тагарев пита дали разказаното от медицинската сестра отговаря на истината и иска информация за това как е взето решението за споделяне на публикация от личен профил в страницата на "Пирогов" и дали е извършена проверка на фактите преди това.

Във вторник медицинската сестра Неда Диманова сподели във Фейсбук профила си, че Мустафа Емин е бил в детската травматология заедно с детето си и се е държал надменно заради позицията си на съветник на министър.

Тя твърди, че Емин е поискал друго дете да бъде изведено от противошоковата зала, за да бъде прието неговото. Съветникът на министъра отрече това и поиска проверка на случая.

Публикацията на Диманова беше споделена и от официалната страница на "Пирогов". Тя обиколи социалните мрежи и медиите, като скоро след това се появи и в руската информационна агенция Риа Новости.

Министерството на отбраната и партия "Да, България" съобщиха, че са започнали проверка и ще предприемат действия, след като ситуацията бъде изяснена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG