Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трети март е червената линия". Радев обвини кабинета, че тласка страната към "хаос и насилие"


Румен Радев участва в събота в церемонията по честването на 146-годишнината от Шипченската епопея на връх Шипка.
Румен Радев участва в събота в церемонията по честването на 146-годишнината от Шипченската епопея на връх Шипка.

Правителството на Николай Денков и подкрепящите го партии страдат от “властова булимия”, искат да овладеят службите и да опорочат предстоящите местни избори с “користни, икономически и политически цели”. Това каза президентът Румен Радев, след като произнесе реч по време на церемонията по честване на 146-годишнината от епопеята на връх Шипка в събота.

Без да посочва конкретни доказателства за твърденията си, държавният глава използва случая, за да даде изявление пред медиите. В него той обвини управляващите, че тласкат обществото към “хаос и насилие” и попита какви постове са били обещавани на убития преди няколко Алексей Петров.

“Мисля, че българите очакват отговори каква е ролята на Алексей Петров в стъкмяването на коалицията, какви ангажименти са поемани към него, какви високи постове са му обещавани, от кого и при какви условия”, каза Радев, повтаряйки думите на някои от опозиционните политически лидери.

На въпрос дали възнамерява да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради убийството на Петров, президентът каза, че не смята, че е полезно да го прави “с хората от записите и техните ортаци от тъмните политически сенки”. Той визираше разпространения преди месеци запис от заседание на “Продължаваме промяната”, в който се обсъждаше чистка в службите, съгласувана с “посолството”, без да се назовава на чия страна.

“Изобщо, потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна. А държавата е слаба, защото сегашното управление бе заченато в скандални записи и омерзително съглашателство и в момента отговорността е напълно размита”, каза още Радев.

За пореден път той разкритикува конституционните промени, предложени с общ проект на ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и ДПС. Без да коментира предлаганата с тях съдебна реформа, Радев фокусира критиката си само срещу идеята на ПП-ДБ за смяна на националния празник - вместо 3 март, 24 май.

“Трети март е каузата, която обединява милиони българи в родината и навсякъде по света - всички сънародници със съвест, с памет и с решимост да живеят в свободна, европейска и суверенна България. Всички сънародници, които милеят за страната ни, всички хора с достойнство и демократично мислене ще кажем “не” на разграждането на държавните и духовни устои на България”, каза президентът.

Тази тема попадна и в центъра на речта му по случай годишнината от Шипченската епопея. По време на официалната церемония той каза, че “онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец, означава да се отречеш от това да бъдеш българин”.

“Тук, пред Паметника на свободата сме се събрали, за да заявим, че след “епопеята на забравените” няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят епопея на зачеркнатите. Да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят през годините как да изхвърлят Вазов от учебниците”, добави президентът.

От речта му не стана ясно нито кой, нито кога е планирал да извади произведенията на Иван Вазов от програмата по литература в училищата.

“Днес казваме стига! 3 март е червената линия на нашето търпение”, обобщи Радев, призовавайки за “единение около държавността, историята и националното достойнство, около демократичните завоевания и свободите на гражданите”.

По време на речта си и в изявлението си пред медиите той обвини управляващите в прокарване на “цензура”, “доносничество” и “похищение” на демокрацията, но не аргументира тази своя теза. Подобни твърдения често отправя публично и лидерът на проруската партия “Възраждане” Костадин Костадинов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG