Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Един педофил е над закона. ГЕРБ и ДПС откриха, че имат сходства. Но защо тъгува Борисов


Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В понеделник представители на партиите им обявиха, че между тях има "изключително много сходства".
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В понеделник представители на партиите им обявиха, че между тях има "изключително много сходства".

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Как британски педофил в Сливен стои над закона
  • За какво тъгува Бойко Борисов
  • Какво става с делото КТБ 10 години след падането на банката

Осъден за педофилия и издирван във Великобритания мъж бяга от родината си и пристига в България, за да продължи да прави същото. Той е известен на българските власти. Но това не е пречка.

Генка Шикерова и Мирослав Михайлов разказват за това как неадекватните действия на полицията, прокуратурата и съда водят до безнаказани посегателства над деца.

Първите оплаквания в България срещу британеца Даниел Хъл са от 2019 г., а през 2022 г. други 14 деца подават жалба срещу него за блудство и се сблъскват с проваленото българско правосъдие.

Не пропускайте тази история.

Откритото сходство между ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ има "сходство с ДПС по отношение на основните приоритети на страната". Това стана ясно след среща между представители на двете партии, с които започнаха преговорите за правителство с мандат на ГЕРБ.

На срещата им обаче не присъстваха хората, които вземат решенията – Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Срещи бяха предвидени и с „Продължаваме промяната“ (ПП-ДБ) и „Възраждане“, но те отказаха да преговарят за правителство.

Всички партии ще трябва да се явят в Народното събрание в сряда, защото Румен Радев насрочи първо заседание на новия парламент.

Въпреки победата на ГЕРБ и Борисов фанфари нямаше. Партията има по-малко тежест във властта, по-малко възможности да се оправдава с ПП-ДБ, а зависимостта от Делян Пеевски е още по-голяма. Иван Бедров пише защо Борисов не радва на победата си на изборите.

Украйна и Русия

Страните членки на НАТО обсъждат разполагането на допълнителни ядрени оръжия, които да бъдат поставени в бойна готовност. Това каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Думите му дойдоха след многократните заплахи с ядрено оръжие срещу Запада от страна на Владимир Путин.

Путин ще посети Северна Корея на 18 и 19 юни по покана на лидера ѝ Ким Чен-ун. В официално съобщение визитата му беше определена от Кремъл като "приятелско държавно посещение". За последно Путин беше в Пхенян през 2000-та година, когато там управляваше Ким Чен Ир, баща на настоящия диктатор.

Украйна се бори с демографска криза още преди 2022 г. Но от началото на руската инвазия ситуацията се влошава. Очакванията са населението да намалее със 17 млн. за 25 години. Едно от възможните решения е войниците да замразят спермата си. Цялата история е тук.

Няколко препоръки

Националните избори в България по традиция са по-обсъждани от вота за Европейски парламент. Така е и в останалите страни членки. Случващото се в Брюксел обаче има все по-голямо влияние върху вътрешната политика в държавите от Европейския съюз. Димитър Бечев обяснява защо.

До този момент не бяхме имали секта в парламента си - от днес имаме и такава. И това е символичен предел на политическата деградация, пише проф. Калин Янакиев в Портал Култура. Текстът му е посветен на партия „Величие“.

През юли 2017 г. прокурор Иван Гешев обяви тържествено, че екипът му е готов с обвинителния акт по делото за източването на КТБ, за което е работено от 2014 г. 10 години след фалита на банката Гешев е онлайн, където е ѝ собственикът ѝ Цветан Василев. В същото време Делян Пеевски е все по-близо до „властелин на държавата“, пише Петя Владимирова от Дневник.

Човек на деня

Независимо дали сте гледали "Хари Потър" или не, името на Даниел Радклиф със сигурност ви звучи познато. За разлика от магьосника обаче, актьорът е съвсем реален и не спира да търси предизвикателства. Той вече е носител на награда "Тони", най-престижното отличие в театъра. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG