Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пътната агенция трябва да плати 460 000 лв. за смъртта на жена в тунел "Ечемишка"


Тунел "Ечемишка" беше ремонтиран едва след фаталния инцидент през 2017 г.
Тунел "Ечемишка" беше ремонтиран едва след фаталния инцидент през 2017 г.

Агенция "Пътна инфраструктура" окончателно е осъдена от Върховния касационен път (ВКС) да плати общо 460 000 лева на близките на жена, загинала през 2017 г. при падане на лампа в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус".

Решението е постановено по гражданско дело, заведено от семейството на жертвата. Върховните съдии присъждат обезщетения на двете деца и майката на загиналата в размер на по 110 000 лева, а на съпруга ѝ - 130 000 лева.

Фаталният инцидент стана на 5 февруари 2017 г. Тогава лампа падна върху колата на жертвата. След това прокуратурата започна разследване, по което бяха обвинени двама бивши шефове на АПИ и четирима нейни служители. Досъдебното производство обаче все още е висящо.

От решението на ВКС по гражданското дело по случая става ясно, че майката и съпругът на жертвата не са успели да дочакат справедливост. И двамата са починали, след като са приели тежко смъртта на близката им. Тезата на АПИ, защитавана по време на процеса, беше, че става въпрос за "случайно събитие".

Обвиняеми по разследването на случая, което не е приключило вече седем години, са бившите шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, както и служителите на агенцията Илияна Захариева, Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев.

Експертизи показаха, че причината за фаталния инцидент е липсата на редовна поддръжка на тунела. Ремонт на съоръжението беше направен едва след смъртта на жената. Във фаталния ден загиналата пътува на предната седалка до шофьора, а автомобилът се управлява от брат ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG