Връзки за достъпност

Извънредни новини

Убит е герой в разследване за корупционна схема в спецсъда. Кой е Мартин Божанов-Нотариуса


Мартин Божанов - Нотариуса по време на негово интервю в разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол".
Мартин Божанов - Нотариуса по време на негово интервю в разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол".

Мъж е застрелян в луксозния жилищен комплекс от затворен тип "Глория Палас" край София. Покушението е извършено в сряда вечерта, разказа пред бТВ охранител в комплекса, станал очевидец на стрелбата.

Убитият е Мартин Божанов, известен с прякора "Нотариуса". През лятото на 2021 г. той стана герой в разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) за корупционна схема за влияние в закрития вече Специализиран съд.

От МВР и Софийската градска прокуратура (СГП) потвърдиха за убийството с уточнението, че жертвата е разследван за заплахи срещу магистрати. Неотдавна името на Божанов беше замесени в случай със заплахи срещу съдийката Владислава Цариградска, писа "Капитал".

Божанов всъщност не е нотариус, а по собствените му думи пред екип на АКФ се занимава с "търговска и консултантска дейност". Името му е свързвано в миналото и със съмнения за имотни измами. Сигнал за убийството му е подаден около 19.30 часа в сряда.

"Всички сили са вдигнати на крак. Работим, за да установим извършителя на убийството", каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

"Този човек, аз доколкото знам, е бил в годините интересен покрай делото "Крашевски". В момента служебно ми е известно, че в Софийска градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати", добави градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Споменатият от нея казус е свързан с бившия нотариус Слави Крашевски. Именно дело срещу него, стигнало до Върховния касационен съд (ВКС), изчезва през 2004 г. от адвокатската стая на съда. Заподозрян е убитият Божанов, но липсва публична информация какво се е случило с това разследване.

През 2021 г. Нотариуса беше нееднократно споменат в разследването на АКФ "Списък за бърз контрол". В него става въпрос за ареста на бизнесмена Веселин Денков, на чиято жена - бившата Мис България Ивайла Бакалова, са поискани 100 хиляди лева, за да бъде освободен.

В рамките на разследването Бакалова записва разговори с различни хора, заснемайки ги със скрита камера. Сред тези, с които обсъжда възможностите за освобождаването на Денков, са Мартин Божанов, колегата му адвокат и бивш антимафиот Емил Писков, както и Яне Янев, бивш депутат и екссъветник на Бойко Борисов, докато беше премиер.

По време на разговора ѝ с Божанов, той казва тогава на Бакалова, че може да я консултира за различни неща - "от това как да аранжират градината си или дома си до това към кой, евентуално, адвокат да се обърнеш и т.н.".

В крайна сметка Денков беше освободен от ареста с определение на спецсъда непосредствено преди излъчването на първата част на разследването на АКФ. Не е известно прокуратурата да е образувала досъдебно производство по разкритията в него.

В случая със съдия Владислава Цариградска тя подаде сигнал в прокуратурата, че е заплашвана. През 2019 г. тя беше подложена на целенасочена очерняща кампания в таблоидни сайтове като ПИК и "Блиц".

В онзи момент Цариградска правораздава в Районния съд в Луковит и едно от делата, които разглежда, се оказва за имотен спор, по който страна е тогавашната интимна приятелка на убития Божанов.

По информация на сайта "Фрогнюз" именно тази жена в момента е омъжена за него. Главният секретар на МВР пък потвърди пред БНТ, че съпругата на Божанов е служител на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Съдия Цариградска е притискана да си направи отвод от това дело, като в замяна получава предложение чрез посредник обидните статии за нея да бъдат "свалени". Получава и директна заплаха, че ако не се отведе от имотното дело, "ще стане неспособна да работи, но не само като съдия, а въобще". Предупредена е също, че "Марто е много близък с Иван Гешев и [Делян] Пеевски".

Цариградска не е единственият съдия, подавал сигнали срещу Божанов. През 2017 г. съдия Цветко Лазаров също се оплаква, че е заплашван от кръга около Нотариуса. Дори лично информира за това тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Една в началото на 2023 г. прокуратурата се активизира по тези два случая, но не е известно дали има повдигнати обвинения срещу някого от посочените в сигналите на двамата магистрати.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG