Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стратегически кръстопът. Украйна си върна ключово село край Бахмут


Украински войник по време на учение. Снимката е илюстративна.

Генералният щаб на украинската армия съобщи в петък, че войските му са си върнали град Андриевка, на около 10 километра югозападно от Бахмут в Източна Украйна. Превземането му е важно, тъй като дава възможност за по-нататъшно настъпление по южния фланг на Бахмут.

Новината идва ден след като заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр обяви освобождаването на Андриевка, а след това промени думите си, като написа, че тежките боеве в Андриевка продължават и ситуацията е „много трудна и нестабилна“.

В петък обаче от армията на Украйна потвърдиха информацията, че населеното място вече е под украински контрол. По думите на Родион Кудряшов, заместник-командир на 3-та отделна щурмова бригада на въоръжените сили на Украйна, пред Радио Свобода освобождаването на Андриевка е важна стъпка към голям оперативен успех на този фланг.

„Андриевка е ключово населено място между селища като Курдюмивка и Клишчиевка. В същoто това направление има кръстопът, който е както логистично [важен], така и e едно от малкото пресичания директно през височините и през железопътната линия, която минава директно към Бахмут“, каза Кудряшов.

Новината за освобождаването на Андриевка идва на фона на съобщения за предстояща среща между президента на Украйна Володимир Зеленски и американския му колега Джо Байдън. Предстои и двамата да говорят на 78-ата сесия на срещата на ООН на 19 септември в САЩ.

Очаква се Зеленски да използва случая, за да събере подкрепа и да пледира за модерни оръжия и боеприпаси. Уошингтън поуст съобщи , че посещението му е част от съвместен натиск „да бъде убеден Конгресът да предостави 24 милиарда долара допълнителна помощ на Украйна“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG