Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна обвини руски военни в екзекуцията на украински военнопленници


Украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец каза, че има доказателства, че руската армия екзекутира военнопленници, което представлява военно престъпление.
Украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец каза, че има доказателства, че руската армия екзекутира военнопленници, което представлява военно престъпление.

Украинската армия осъди убийството на двама предали се украински войници от руските сили. Тя каза, че има видео на инцидента, заснето от дрон, и това представлява доказателство за военно престъпление.

Според Киев на видеозаписа от инцидента се вижда как невъоръжени украински войници напускат убежището си, лягат на земята и след това са застреляни от хора в по-тъмни униформи, които се твърди, че са руснаци.

Предполагаемата екзекуция е извършена близо до село Степове, което се намира на няколко километра от източноукраинския град Авдиивка, където се водят тежки боеве между руските и украинските сили.

Радио Свободна Европа не успя да потвърди независимо автентичността на видеото или датата или мястото на убийствата.

На 2 декември украинският военен говорител Александър Щупун каза в Telegram, че кадрите от дрон, „публикувани в медиите, показват убийството на двама украински военнопленници“.

"Всички доказателства ще бъдат предадени на отговорните международни институции, занимаващи се с военни престъпления", каза Щупун.

Украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец написа в Telegram на 2 декември, че видеото показва, че украинските войници са били обезоръжени с вдигнати ръце и че очевидно не представляват заплаха.

„Екзекуцията на онези, които се предават, е военно престъпление“, пише Любинец.

Любинец каза, че ще докладва за инцидента на Международния комитет на Червения кръст и на ООН.

„Руската федерация трябва да бъде наказана за всеки подобен случай на екзекуция на украински войници, които се предават“, каза още той. По думите му това не е първият инцидент, при който украински военнопленници са убити от руските сили.

Русия е широко обвинявана в извършване на военни престъпления и нарушения на правата на човека в Украйна, включително стрелба към цивилни и гражданска инфраструктура, използване на касетъчни боеприпаси и изтезания на украински военнопленници.

Русия отрича да е извършвала военни престъпления в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG