Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна е готова да продължи износа на зърно през Черно море и без съгласието на Русия


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в понеделник, че Киев е готов да продължи износа си на зърно през Черно море, въпреки че Русия каза, че спира участието си в сделката, която беше договорена с посредничеството на Турция и ООН.

"И без Русия трябва да се направи всичко, за да можем да използваме този коридор (за износ) през Черно море. Ние не се страхуваме", каза Зеленски в интервю за журналисти, съобщи неговият говорител Сергей Никифоров във Фейсбук.

През юли миналата година в Истанбул беше подписано споразумение между Русия и Украйна за износ на храни, постигнато с помощта на ООН и Турция. То позволява на Киев да изнася украинско зърно по коридори през Черно море, въпреки че в страната се води война и Русия контролира част от украинските пристанища.

Във всекидневното си видеообръщение в понеделник вечерта Зеленски каза, писма до турския президент Реджеп Ердоган и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, за да им предложи да продължат износа.

"Украйна, ООН и Турция могат съвместно да осигурят функционирането на продоволствения коридор и проверката на корабите", каза Зеленски.

Зеленски напомни, че през юли миналата година са сключени две споразумения: между Украйна, Турция и ООН и между Русия, Турция и ООН.

"Затова, когато Русия казва, че спира, тя нарушава споразуменията си с генералния секретар на ООН Гутериш и президента Ердоган. Не с нас. Не сме имали никакви договорки с тях", каза той.

По-късно в понеделник Зеленски написа в Туитър, че е провел телефонен разговор с Гутериш, с когото се е споразумял да работят заедно за подновяването на доставки на украинско зърно през Черно море.

По думите на Зеленски почти 33 милиона тона украинска селскостопанска продукция са били изнесени в 45 страни по споразумението.

Москва обяви в понеделник "де факто" края на споразумението за световното снабдяване със зърно. Решението ѝ дойде на фона на атака на украинската армия с дронове срещу Кримския мост, който е стратегическа инфраструктура за Русия.

Русия критикува пречките пред собствения си износ на храни и торове, затруднен от наложениет от Европейския съюз санкции. Тя също така обвинява богатите страни, че печелят от по-голямата част от украинския износ, предназначен за развиващите се страни.

По думите на Зеленски обаче 60% от украинския зърнен износ са изпратени в Африка и Азия. Според данни на ООН трите основни страни, които са се възползвали от украинските доставки, са Китай, Испания и Турция.

Последният кораб, одобрен да пътува по сделката за износ на зърно, отплава в неделя.

Европейската комисия нарече "цинична стъпка" решението на Руската федерация да спре да участва в споразумението за зърно.

"Категорично осъждам циничната стъпка на Русия да прекрати Черноморската зърнена инициатива, въпреки усилията на ООН и Турция. ЕС работи за осигуряване на продоволствена сигурност за уязвимото население на света", написа председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в Туитър.

Русия, която нахлу в Украйна през февруари 2022 г., на няколко пъти заплашва, че може да блокира удължаването на сделката. Последно тя беше удължена за два месеца на 17 май. От 27 юни Русия отказва да регистрира нови пратки по споразумението, което трябва да изтече в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG