Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерската декларация от срещата на върха на Г-20 разгневи Киев. САЩ и Русия я одобриха


Срещата на върха на Г-20 е в столицата на Индия Делхи на 9 и 10 септември 2023 г.

Заключителната декларация на Групата на 20-те най-големи икономики (Г-20) в Индия разгневи Киев заради отказа да осъди Москва за агресията ѝ срещу Украйна.

Осемнадесет месеца след пълномащабното нахлуване на Русия Украйна се опитва да набере инерция в контраофанзивата, която се провежда на три фронта.

"Благодарни сме на партньорите, които се опитаха да включат силни формулировки в текста", написа във Фейсбук говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

"Въпреки това, по отношение на руската агресия срещу Украйна, [Г-20] няма с какво да се гордее", добави той.

Окончателната декларация разкри острите разногласия на 20-те по отношение на руската инвазия в Украйна. Домакинът Индия успя да накара участниците да се съгласят с окончателното изявление само след като смекчи формулировката за войната на Москва срещу съседката ѝ.

В изявлението се говори за "човешкото страдание и допълнителните отрицателни последици от войната в Украйна", но не се споменава нахлуването на Русия.

"Всички държави трябва да се въздържат от заплаха или използване на сила с цел придобиване на територия (...) на която и да е държава", се казва в декларацията.

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо", пише още в документа, който се позовава на Устава на ООН.

В декларация се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен превоз на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се оттегли от споразумението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните искания за прилагане на паралелно споразумение за облекчаване на правилата за руския износ на храни и торове.

Реакциите

В неделя Русия и САЩ изразиха одобрение за декларацията.

"Всичко беше отразено в балансирана форма", каза преговарящият от името на Русия в Г-20 Светлана Лукаш, цитирана от руската агенция Интерфакс.

"Всички страни членки на Г-20 се съгласиха да действат като едно цяло в интерес на мира, сигурността и разрешаването на конфликти по света", добави тя.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че декларацията "върши много добра работа в защита на принципа, че отделните страни не могат да използват сила, за да търсят териториални придобивки или да нарушават териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на други държави".

Германия и Великобритания също изразиха одобрение за резолюцията.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че блокът не се е отказал от нито една от позициите си и добави, че фактът, че Москва е подписала споразумението, е важен.

Шолц изрази одобрението си, че в декларацията се подчертава "териториалната цялост" на всички страни, въпреки че документът не осъжда изрично Русия за нахлуването в съседна Украйна.

"Възможността, която имаме, е текст или липса на текст, и според мен е по-добре [да имаме] текст. Поне ако те [руснаците] не го изпълнят, ще знаем още веднъж, че не можем да разчитаме на тях", каза дипломатът.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че срещата на Г-20 не е непременно мястото, където може да се очаква дипломатически напредък по отношение на войната в Украйна.

По думите му декларацията на лидерите на Г-20 не е дипломатическа победа за Москва, а потвърждава изолацията на Русия.

Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна. По-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация, докато други страни настояваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

От ляво надясно: президентът на Световната банка Аджай Банга, президентът на Бразилия Лула да Силва, министър-председателят на Индия Нарендра Моди, президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса и президентът на САЩ Джо Байдън, 10 септември 2023 г.
От ляво надясно: президентът на Световната банка Аджай Банга, президентът на Бразилия Лула да Силва, министър-председателят на Индия Нарендра Моди, президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса и президентът на САЩ Джо Байдън, 10 септември 2023 г.

Двудневната среща на върха на Г-20 се провежда в Индия. В събота групата прие Африканския съюз (континентална организация от 55 държави членки) за постоянен член. Сред членовете на групата са още САЩ, Китай и Русия, но на форума не присъстват лидерите на Русия и Китай – Владимир Путин и Си Дзинпин. .

Г-20 представлява около 85% от световния БВП, повече от 75% от световната търговия и около две трети от населението на планетата. С приемането в групата на Африканския съюз цифрите ще се увеличат още повече.

В неделя Индия предаде председателството на Г-20 на Бразилия на церемонията по закриването срещата.

До края на годината Индия ще бъде домакин на още няколко събития на Г-20. Тя е председател на групата от 1 декември миналата година, когато пое поста от Индонезия, и ще продължи да изпълнява тази длъжност до 30 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG