Връзки за достъпност

Извънредни новини

Г-7 предлага гаранции за Украйна. Зеленски ги приветства, но каза, че не заместват членство в НАТО


Лидерите на държавите от Г-7 заедно с президента на Украйна Володимир Зеленски във Вилнюс
Лидерите на държавите от Г-7 заедно с президента на Украйна Володимир Зеленски във Вилнюс

Държавите от Г-7 ще предложат гаранции за сигурността на Украйна и сътрудничество със страната в областта на отбраната. Това стана ясно в сряда по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Украинският президент Володимир Зеленски приветства предложенията, но каза, че най-добрата гаранция е бъдещото членство на страната му в НАТО.

Страните от Г-7 обявиха рамката за сътрудничество с Украйна на фона на отказа на страните от НАТО да вземат решение да отправят покана към Украйна да се присъедини към Алианса след войната или да определят срок за отправяне на покана.

Групата Г-7 включва икономически най-големи държави – Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак съобщи в сряда, че рамката предвижда всяка страна от Г-7 да сключи двустранно споразумение с Украйна и да ѝ помогне да подсили армията си в дългосрочен план.

Сделката ще осигури повече военно оборудване за Украйна, ще увеличи и ускори споделянето на разузнавателна информация, ще засили подкрепата за защита от кибератаки, ще разшири програмите за обучение и военни учения и ще развие индустриалната база на Украйна.

Рамката за сътрудничество между Украйна и страните от Г-7 ще позволи и дългосрочни двустранни споразумения, които да съдържат гаранции за сигурността на Киев.

“Подкрепата за напредъка по пътя към членство в НАТО, съчетана с официални, многостранни и двустранни споразумения и огромната подкрепа на членовете на НАТО ще изпрати силен сигнал до [руския президент Владимир] Путин и ще върне мира в Европа”, каза Риши Сунак.

“Нашата подкрепа ще продължи дълго в бъдещето”, каза президентът на САЩ Джо Байдън. “Ние ще помогнем на Украйна да изгради силна и способна отбрана.”

Украинският президент Володимир Зеленски приветства ангажимента на страните от Г-7 за гаранции за сигурността на Украйна и дългосрочно сътрудничество в отбраната.

“Украинската делегация се връща вкъщи сериозна победа за сигурността на Украйна, за нашата страна, за нашия народ, за нашите деца”, каза Зеленски.

Той обаче добави, че “най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в НАТО”.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс Украйна не получи покана за членство в НАТО, нито ангажимент за срок, в който това да стане.

Във вторник стана ясно, че държавите от НАТО са се споразумели Украйна да получи покана за членство в бъдеще, когато всички държави от Алианса са съгласни и когато страната изпълни условията, без да се посочва какви са те. Държавите обаче не приеха конкретен срок, в който да бъде отправена поканата, за какъвто призоваваше Киев.

Русия реагира на постигнатата договорка между Украйна и страните от Г-7 като каза, че тя е “грешка”.

“Смятаме това за изключително неправилно преценено и потенциално много опасно”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. “Осигурявайки гаранции за сигурност на Украйна, те нарушават сигурността на Русия”, добави той.

Русия започна непровокирана военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Оттогава на територията на Украйна се води пълномащабна война. Над 6 милиона украинци са принудени да напуснат домовете си, а хиляди цивилни са убити.

"Всеки агресор би се замислил". Защо България ще надгражда въоръжените си сили
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG