Връзки за достъпност

Извънредни новини

По пет мини на квадратен метър. Как беше забавена украинската офанзива


Украински сапьор носи мини. Снимката е илюстративна.
Украински сапьор носи мини. Снимката е илюстративна.

Украйна започна офанзивата си преди около 8 седмици, но армията ѝ напредва бавно. Една от причините са огромните и гъсти минни полета, оставени от руската армия. Мините унищожават бронираната техника, получена с много усилия, раняват войниците, подкопават морала.

Украйна устоява на руската инвазия вече над 17 месеца. Досега е успяла да освободи около 50% от огромни територии, които ѝ бяха отнети през пролетта на 2022 г.

Сега, когато нейната контраофанзива започна, от нея се очаква почти чудо. Преди всичко защото началото се забави, а то се забави, защото се чакаха доставките на танкове, бронирани машини за пехотата, системи за противовъздушна отбрана, артилерия и пр. Партньорите от НАТО и ЕС обучаваха няколко бригади с войници.

Но ето че техниката вече е тук, а украинските сили напредват по-бавно от очакваното. Една от причните са мините, оставени от руската армия.

Русия имаше време да минира всичко

Докато украинската армия очакваше доставките на оръжия и боеприпаси, руската армия се занимаваше с миниране, което е част от отбранителната ѝ линия.

Стотици хиляди мини, понякога по 4-5 на квадратен метър, разпръснати по пътищата, заровени в полетата и скрити в опустошените градове забавят настъплението. Освен това, те са проблем и за цивилното население.

Минните полета не могат да бъдат видени от сателит или дрон. Те се взривяват чак когато върху тях стъпи човек или машина. Премахването им е бавно, скъпо и опасно.

"Това е най-тежкото замърсяване с мини и невзривени боеприпаси, което сме виждали в Европа от Втората световна война насам", каза пред Newsweek Майк Нютън, ръководител на неправителствената организация за разминиране HALO Trust в Европа. Нютън добавя, че минното замърсяване в Украйна може да е най-голямото в света.

Премахването

Армиите не разчистват всички мини, когато напредват. Вместо това те създават пътища, през които нападателните сили могат да атакуват вражеските позиции - казва Джак Уотлинг, старши научен сътрудник по сухопътни войни в Кралския институт на обединените служби пред "Ройтерс".

Поради това те могат да използват инструменти, които са по-бързи и по-разрушителни, като например "линейни заряди" - въжета от експлозиви, които се изстрелват в минното поле и се детонират, задействайки мините. САЩ дариха няколко такива машини на Украйна - M58 Mine Clearing Line Charge.

Колкото по-бърз е този процес, толкова по-малко време щурмовите сили ще бъдат изложени на вражески огън.

"Проблемът не е в самите мини", казва Уотлинг. "Мините са неприятно притеснение, с което може да се справиш, ако имаш време. Но мините, покрити с [вражески] огън - ето това е проблемът".

Използват се и други методи, като например плугове (тралове) или валяци, монтирани на бронирани превозни средства. Минните тралове избутват настрани заровените мини, а валяци или въртящи се вериги взривяват без риск мините пред машините.

Военните минни полета почти винаги съдържат комбинация от противопехотни и противоавтомобилни мини, за да попречат на пехотата да напредва пеша.

Украйна има известно количество бронирани машини за разминиране, дарени от САЩ, Великобритания, Чехия и други страни. Количеството им е малко и местните създават свои машини.

Тежка бронирана машина за разминиране на базата на танк Кейлер. Няколко такива бяха дарени от Германия на Украйна.
Тежка бронирана машина за разминиране на базата на танк Кейлер. Няколко такива бяха дарени от Германия на Украйна.

Минните полета

Военните обикновено планират и картографират минните полета, така че собствените им сили да знаят къде е опасността. Това може да улесни хуманитарното разминиране.

В Украйна повечето минни полета са около линията на съприкосновение между двете армии. Тя минава през източната част на страната от границата с Русия на около 150 км източно от Харков, на юг и запад през Запорожка област до южно от град Херсон, близо до брега на Черно море. Линията е дълга хиляди километри и броят на минните полета по нея не е определен, казва пред “Ройтерс” Марк Хизнай, помощник-директор по оръжията в Human Rights Watch.

Според Мик Райън, пенсиониран генерал-майор от австралийската армия и боен инженер "става дума за стотици хиляди мини като минимум."

На местата, където Украйна си е възвърнала територията, нивото на минно замърсяване е по-добре известно. В бившите окупирани градове в Киев, Сумска, Черниговска, Николаевска и Харковска област са оставени голям брой мини, особено противопехотни. Те, както и импровизираните взривни капани, представляват огромен риск за цивилното население в тези райони.

Инциденти със сухоземни мини в Украйна.
Инциденти със сухоземни мини в Украйна.

Въпреки това, повечето от съобщените наранявания на цивилни от наземни мини след инвазията са свързани с противотанкови мини. Между февруари 2022 г. и май 2023 г., според данните на HALO trust, са докладвани 855 цивилни лица, ранени или убити при 550 инцидента, свързани с мини.

"Най-опасното нещо, което наистина можете да направите в момента в Украйна, е да шофирате по неасфалтиран път", казва Андрю Матисън. Той отговаря за глобалните изследвания на HALO Trust. "Ако се замислите за противотанкова мина, която е предназначена да свали защитата или да обезвреди 30-тонен танк, можете да си представите какво прави тя с 2-тонен автомобил."

"Можем да настъпваме с 10 бригади, но няма да се получи"

"Можем да настъпваме с 10 бригади, но няма да се получи, защото мините са навсякъде, на всеки половин метър има мини", казва Султан (позивното му име), командир в 78-и полк, подразделение на специалните сили, в полева болница близо до фронтовата линия в Запорожка област. "Те са навсякъде," казва Султан в материал на Файненшъл таймс.

Султан се е натъкнал на руска мина, докато е търсел прикритие в редица от дървета използвана преди това от руските войници. Той избутал един клон от пътя си, чул изщракване и въжето, вързано за клона, задействало мината. Взривът го повалил по гръб, но дървото поело по-голямата част от шрапнелите. Той получава мозъчно сътресение - трето по ред - и е евакуиран във фронтова болница.

Тъй като войната е в разгара си, "няма емпиричен начин да се определи “минираната зона" или степента на миниране, казва пред “Ройтерс” Марк Хизнай, помощник-директор по оръжията в Human Rights Watch. "Каквато и най-голяма категория да създадете, наречете я голяма, много голяма, тежка, екстремна... [Украйна] би била в тази категория."

В резултат на това украинските сили са принудени да действат със забавено и обмислено темпо.

Първо се атакува руската артилерия и друга огнева поддръжка, преди да се създаде път за настъпление с използването на линейни заряди за почистване на мини или бронирани превозни средства с тралове. Тъй като руските сили използват разузнавателни дронове, машините за разминиране привличат целия огън и украинските сили често са принудени да разминират ръчно. Често това става нощем.

PFM-1

Една от най-разпространените мини, използвани във войната в Украйна, е противопехотната мина PFM-1, известна и като мина "пеперуда" или “листо”.

Има пластмасово тяло, а размерите ѝ са 2 см, на 5 см., на 6 см. Съдържа 37 грама (1,3 унции) взривни вещества, според документите на Женевския международен център за хуманитарно разминиране (GICHD). Тя не е предназначена да създаде голям взрив. Когато човек стъпи върху някое от "крилата" на мината, тя се взривява с експлозия, достатъчно голяма, за да осакати.

Използвани широко от Съветския съюз по време на инвазията му в Афганистан през 80-те години на миналия век, тези мини могат да бъдат разпръснати ръчно, от самолети или от ракетна артилерия. Металотърсачите могат да открият металните им части, но странната форма и размер на мините означават, че те могат да останат незабелязани в продължение на години и цивилните граждани могат да ги приемат за безобидни предмети.

Руска PFM-1 снимана в град Попасная през април 2022 г. Мините са разпръснати от самолет.
Руска PFM-1 снимана в град Попасная през април 2022 г. Мините са разпръснати от самолет.

POM-3

Противопехотната мина POM-3 е нова конструкция, която не е необходимо да бъде докосвана, за да се взриви. Също може да бъде разпръсквана от самолети, ракети и артилерия.

Мината, с размер и форма на кутия от безалкохолна напитка има малка сонда в земята. Когато сондата засече вибрации, например стъпки наблизо, тя изстрелва основната мина на височина от 1 до 1,5 м във въздуха. В този момент 100-грамовият експлозив се взривява, като разпръсква смъртоносни метални фрагменти. Тъй като тези мини са опасни дори за приближаване, един от начините за безопасното им обезвреждане е да се стреля по тях от разстояние, казва Хизнай.

ТМ-62

Противотанковитe мини също са широко разпространени в Украйна. Сред най-многобройните е серията ТМ-62, която се използва както от руските, така и от украинските военни. Те могат да се поставят на повърхността или да се заравят в плитки дупки. TM-62M е по-стара и има метално тяло, което я прави по-лесна за откриване, според GICHD. TM-62P3 е с пластмасово тяло. И двете съдържат от 6,5 до 7,5 кг. мощни експлозиви, предназначени да се взривяват нагоре през по-слабата броня на дъното на превозното средство.

Ако в тази мина е инсталиран взривател под налягане, за задействането му е необходима маса от 150 kg върху взривателя. Взривателите с магнитно въздействие засичат всеки метал, съдържащ желязо, например стомана, и се взривяват, когато отгоре премине превозно средство.

GICHD е документирала поне 12 вида противопехотни мини и 9 вида противоавтомобилни мини, които се използват в Украйна. Андро Матюсън от HALO Trust казва , че експертите на групата са открили в Украйна поне 10 нови вида съвременни мини, включително серията POM-3 и немската дистанционно задействаща се противотанкова мина PARM. Тя се използва от украинската армия.

Хуманитарното разминиране

Хуманитарното разминиране е по-трудоемко. Първо се прави нетехническо проучване за нивата на замърсяване, като се разговаря с местните хора.

Следващата стъпка е техническо проучване, което включва търсене на границите на минните полета с помощта на оборудване като радар и металотърсачи. Кучетата и плъховете могат да бъдат обучени да откриват експлозивите в мините. Геодезистите маркират краищата на минните полета и отбелязват какви видове устройства може да има там. За картографирането се използват и дронове.

В този момент започва и самото разминиране, като приоритет се дава на райони, които са важни за местното население - земеделски полета, водоизточници, градски райони и пътища.

Самоделна, дистанционно управляема машина за разминиране на базата на трактор, направена от фермера Олександр Кривцов
Самоделна, дистанционно управляема машина за разминиране на базата на трактор, направена от фермера Олександр Кривцов

Има два основни вида разминиране. Първият е: мините, които не трябва се докосват, се взривяват на място. Останалите мини, като обикновените противопехотни и противотанкови мини, се активират чрез натиск върху горната част. За това те се изкопават отстрани, отвива се взривателят им, след което се отстранява взривното вещество и остава инертно парче пластмаса и метал.

За да започне хуманитарното мащабното разминиране, районът трябва да не е под обстрел. Според Световната банка, само за разминиране на селскостопанската земя на Украйна са необходими над 1,5 млрд. долара. Процесът ще отнеме десетилетия. А някои мини ще останат завинаги.

"Всяка улица е минирана". Скрити опасности забавят контраофанзивата на Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG