Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС одобри замразени руски активи да финансират военна помощ за Украйна


Изглед към Спаската кула на Кремъл в центъра на Москва (илюстративна снимка).
Изглед към Спаската кула на Кремъл в центъра на Москва (илюстративна снимка).

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри решението за прехвърляне на Украйна на средства от замразени активи на Руската централна банка. Те ще бъдат използвани за военна подкрепа на страната и за компенсиране на щетите, причинени от руската агресия, съобщи белгийското правителство, което председателства преговорите между страните членки в Брюксел.

Новината идва, след като споразумението за това беше сключено още в началото на месеца, а през март Европейската комисия (ЕК) одобри процедурата за използване на замразени руски средства. Сега се очакваше само формално одобрение.

Чешкият министър на външните работи Ян Липавски съобщи, че през 2024 г. Киев може да получи около 3 млрд. евро, като 90% от тях ще бъдат насочени за военна подкрепа.

"Русия трябва да плати за щетите, които причини с агресивната си война", каза министърът.

90% от активите ще бъдат прехвърлени в управляван от ЕС фонд за военна помощ за Украйна, а останалите 10% са предвидени за оказване на помощ на Киев по други начини. Първият транш за Киев се очаква да бъде изплатен през юни 2024 г., като се очаква до края на годината да има втори.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че е ЕС се е съгласил, че парите могат да бъдат използвани за закупуване на оръжия "не само в ЕС, но и по целия свят". Брюксел очаква замразените руски активи да донесат печалба от около 15-20 млрд. евро до 2027 г.

Страните от Г-7 замразиха руски активи за около 300 млрд. долара малко след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и наложиха санкции на руски олигарси. Оттогава ЕС и други страни от Г-7 обсъждаха как и дали да използват средствата, за да помагат на Киев.

В момента ЕС разполага със замразени руски активи на стойност 260 млрд. евро. По данни на Ройтерс около 70% от всички руски активи, концентрирани на Запад, се съхраняват в централния депозитар на ценни книжа Euroclear в Белгия. Става дума за ценни книжа и парични средства на Руската централна банка, които се равняват на 190 млрд. евро (204,67 млрд. долара).

Очаква се активите да генерират около 5 млрд. евро годишно. Печалбата от тях през 2023 г. възлиза на около 4 млрд. евро, съобщи Bloomberg. Засега обаче Украйна може да претендира за 557 млн. евро от тях. Белгийската банка ще задържи получените до средата на февруари приходи, за да управлява рисковете, включително тези, свързани със съдебни дела от Русия.

Преговорите за схемите за използване на руски активи в ЕС продължиха няколко месеца. Освен от правни проблеми, страните членки се опасяваха за стабилността на финансовата система и възможните ответни мерки от страна на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG