Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус започва съвместни военни маневри с бойци на "Вагнер"


Обучение на беларуски военни от представители на "Вагнер", 16.07
Обучение на беларуски военни от представители на "Вагнер", 16.07

Войници в Беларус са започнали съвместни военни маневри с бойци от руската наемническа група "Вагнер" в град Брест до границата с Полша. Това съобщи в четвъртък Министерството на отбраната на Беларус.

Изявлението идва ден след като основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин се появи във видеоклип в Беларус. В него той приветства бойците си и казва, че те ще помогнат за превръщането на армията на страната във втората най-добра в света.

"В продължение на една седмица подразделенията за специални операции заедно с представители на компанията [Вагнер] ще отработват тренировъчни и военни цели на Бресткото военно поле", пише беларуското министерство.

До сряда не беше ясно къде се намира Пригожин, който оглави бунт на наемническата група в края на юни. Тогата те окупираха руския град Ростов на Дон и се насочиха към Москва, а скоро след това беше постигнато споразумение с Кремъл с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко. Тогава той се съгласи да приеме войските на "Вагнер" и техния лидер в Беларус.

Дни след изявлението на Лукашенко в източното село Цел започна да се появява палатков лагер. Анализ на сателитни снимки, направен от Skhemy (Схеми), разследващ проект, ръководен от Радио Свободна Европа (RFE/RL), изчислява, че в близост до палатковия лагер има поне 485 превозни средства.

Отрядите на "Вагнер" изиграха ключова роля при завземането на украински територии от руска страна. Участието им беше ключово при сраженията при град Бахмут, които продължиха десет месеца и завършиха с руска победа.

По думи на Пригожин "Вагнер" има 25 000 бойци. Този брой обаче не е потвърден.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG