Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховният съд на Полша отхвърли преструктурирането на обществените медии


Премиерът на Полша Доналд Туск
Премиерът на Полша Доналд Туск

Върховният съд на Полша определи за незаконни плановете на правителството да ликвидира държавните радио, телевизия и информационна агенция, съобщи Ройтерс.

Новината идва на фона на опитите на новото правителство в страната с премиер Доналд Туск не да закрие, а да смени ръководствата на обществената телевизия TVP (ТВП), Полското радио и Полската агенция по печата (ПАП) и да ги преструктурира. Основният аргумент за исканата промяна е, че влиянието на бившите управляващи от "Право и справедливост" (ПиС) в редакционната политика трябва да бъде прекратено. Едно от първите действия на новата власт беше да освободи ръководителите на трите медии.

Според съда използваните като основание за освобождаването на ръководството на медиите текстове от Търговския закон, не са валидни, а самите уволнения са извършени в нарушение на текстове от конституцията.

Полското министерство на културата, което извършва промените в обществените медии, обяви решението за невалидно. От институцията се позоваха на нередностите, свързани с назначенията на членовете на съда. Всички те бяха назначени по време на управлението на ПиС.

В свои анализи Политико пише, че по време на управлението си ПиС манипулира процедурите и заобикаля конституцията, за да придобие контрол над медийните надзорни органи. През 2016 г. партията създава Националния медиен съвет, който да отговаря за ключовите назначения, като това позволява на партията на Качински да затегне контрола си върху обществените медии. Новите управляващи смятат това за противоконституционно.

Правителството на ПиС похарчи над 2 млрд. злоти за ТВП през 2023 г. и над 7 млрд. злоти от 2017 до 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG