Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Терзиев призова Столичния общински съвет да заработи, за да не губи София "стотици милиони"


Кметът на София Васил Терзиев
Кметът на София Васил Терзиев

Партиите в Столичния общински съвет (СОС) да постигнат консенсус и да изберат председател, за да заработи институцията. Това призова кметът на София Васил Терзиев преди петото поредно заседание на съветниците, което предстои в понеделник.

Съставът на СОС е разделен между групите на ПП-ДБ-"Спаси София", ГЕРБ-СДС, БСП, "Възраждане", ИТН, "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО, като нито една от тях няма мнозинство от поне 31 гласа.

Досега бяха направени три поредни неуспешни гласувания за председател на съвета, а на четвъртото заседание на 7 декември съветниците дори не гласуваха, а направо отложиха събирането си за 18 декември.

"Столичният общински съвет трябва да заработи спешно от понеделник. Иначе ще пострадат големите инфраструктурни проекти на София и ще загубим възможността за финансиране за над 200 милиона за водния цикъл", написа Терзиев във Фейсбук, предупреждавайки, че ако това отново не се случи "София ще продължава да губи стотици милиони".

Досега за поста бяха издигнати Борис Бонев от ПП-ДБ-СС, Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от "Възраждане" и Пламен Данаилов от "Има такъв народ". ГЕРБ не издигна свой кандидат, но не подкрепи и никой от номинираните.

"Имаме наследени проекти от предишната администрация - като тези в централната градска част - Зоните, ремонтите на жълтите павета и ул. "Шишман", които не са приключени и по които не са извършени плащания, но трябва да бъдат намерени средства, за да продължат", написа още столичният кмет.

Терзиев призова групите в СОС да постигнат работещо мнозинство, "независимо от идеологическите и политическите различия".

Заседанието в понеделник ще се състои на фона на демонтирането на Паметника на Съветската армия в София, заради което от БСП се заканиха да преустановят преговорите си с ПП-ДБ-СС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG