Връзки за достъпност

Извънредни новини

Православният свят чества Възкресение Христово


Тържествената пасхална света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър“ във Видин.
Тържествената пасхална света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър“ във Видин.

Православните християни честват днес Възкресение Христово – Великден. Това е най-големият празник в християнския свят, наричан още празникът на всички празници.

Датата на която се отбелязва, се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние, но винаги е в неделя.

Възкресение Христово е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

„Нека в този най-светъл ден Христовото Възкресение просветли всяка душа и всяко сърце, да прогони от нас всяко неверие и съмнение, отчаяние и безнадеждност“, гласи синодално пасхално послание на Българската православна църква.

Богослуженията за празника започнаха в полунощ. В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" врачанският митрополит Григорий, оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово – Пасха.

На богослужението присъстваха служебният премиер Димитър Главчев, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на културата Найден Тодоров.

В неделя сутрин беше отслужена вечерня - празнично богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София.

"Победата над смъртта, която богочовекът, господ наш Исус Христос, удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на божията любов към нас", каза по време на богослужението врачанският митрополит Григорий.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG