Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Джими Хендрикс от Сахара". Вийо Фарка Туре, който се вдъхновява от бащината китара


Вийо Фарка Туре позира с награда "Грами" в категорията за най-добра традиционна музика.
Вийо Фарка Туре позира с награда "Грами" в категорията за най-добра традиционна музика.

Роден е в Западна Африка. Син е на един от най-емблематичните блус музиканти. Отдавна обаче е излязъл от бащината сянка и днес пише песни със собствен почерк. Той е Вийо Фарка Туре и е Човек на деня на Свободна Европа.

Неговият баща за пръв път напуска Африка през 1968 г. Прави го, за да пътува до България. Поканен е като част от "Регионалната група на Мопти", за да представлява Мали в рамките на Младежкия фестивал в София.

Тогава си купува и първата китара в живота - казанлъшка "Кремона". По-късно името му се превръща в легенда на блуса - Али Фарка Туре.

56 години по-късно неговият син Вийо Фарка Туре пристига в София за първия си концерт пред българска публика. В неделя той ще свири в софийския клуб Mixtape 5 по покана на "Аларма Пънк Джаз" и платформата "АфроВизия".

Вийо Фарка Туре често е представян просто като син на легендата Али Фарка Туре, но въпреки това отдавна се развива в посока, която го води отвъд бащината сянка. Днес той комбинира елементи от американския блус и традиционната малийска музика.

"Баща ми беше страхотен човек. Когато започвах да свиря, почувствах нуждата да достигна до собствено звучене. Исках да проуча как идеите ми биха могли да бъдат съчетани с традиционната малийска музика. Чудех се как би звучала заедно с реге, фънк и рок", казва Туре.

Той свири сякаш китарата е естествено продължение на тялото му и с времето това му носи прякора "Джими Хендрикс от Сахара".

Роден е през октомври 1981 г. в Мали. Въпреки че собственото му семейство се занимава с музика, първоначално баща му го разубеждава да стане музикант поради трудностите в бранша. Насърчава го да се присъедини към армията.

Страстта към музиката обаче надделява и Туре записва да учи в Националния институт по изкуствата в столицата на Мали Бамако. Най-големите му вдъхновения са традиционната малийска музика и творчеството на баща му.

Освен с музика, Туре се занимава и с благотворителност. През 2012 г. създава организацията "Amahrec Sahel", която участва във възстановяването на Мали и Сахел. Оказва помощ и на училища, сиропиталища, културни организации и осигурява средства за инструменти за млади музиканти.

Основател е и на фондация, кръстена на баща му. Там управлява културното му наследство и оказва помощ в развитието на културата в Мали.

  • 16x9 Image

    Иван Савчев

    Иван Савчев е стажант в Свободна Европа. В момента е четвърти курс на специалност "Журналистика" в Новия български университет.

Форум

XS
SM
MD
LG