Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Готов с истинските решения". Инициативен комитет издигна Вили Лилков за кандидат-кмет на София


Снимката е от фейсбук страницата на гражданската инициатива, издигнала Лилков за кандидат за кмет на София.
Снимката е от фейсбук страницата на гражданската инициатива, издигнала Лилков за кандидат за кмет на София.

Инициативен комитет издигна кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София, стана известно от съобщение в социалната мрежа Фейсбук в събота. В неделя Лилков написа във Фейсбук, че приема да бъде кандидат-кмет.

Кандидатурата му е подкрепена от столични интелектуалци, свързани с дясната идея и борбата с комунистическия режим, които са започнали подписка в социалната мрежа.

Сред тях се открояват имената на Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Теди Москов, Кирил Топалов, Тодор Токин, Ваньо Шарков, Иван Лечев, Аня Пенчева, Ивайло Цветков-Нойзи. В инициативния комитет влизат и бившите министри на финансите и външните работи в кабинета на СДС Муравей Радев и Надежда Нейнски. Сред имената се открояват и поддръжници на ГЕРБ като Виктор Димчев и Антоанета Христова.

"Тази подписка малко ме сварва неподготвен, ще трябва да се консултирам и да поговоря отново, да преценя подкрепата и шансовете, които бих могъл да имам", каза той пред БТА в събота.

В неделя той написа спомените си от годините на прехода.

"Аз не мога да се правя, че не виждам как София продължава да се управлява по системата „наши хора“ – некомпетентно, „на парче“ и расте, без да се развива. Имам опит, познавам столицата и нейните проблеми и съм готов с истинските решения", пише Лилков.

"Време е София да влезе в XXI век – дължим го на нашите деца", добавя той.

Лилков е професор по физика и доктор на науките, дългогодишен ръководител на катедрата по физика в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски".

Той е бивш член на СДС и един от учредителите на ДСБ. Няколко мандата той беше общински съветник от СДС и Синята коалиция, както и заместник-председател на Столичния общински съвет от 1999 до 2014 г.

През 2014 г. беше избран за народен представител в 43-ото Народно събрание от групата на Реформаторския блок. Лилков участваше на кметския вот в София и през 2015 г. като кандидат на Реформаторския блок. Тогава изборите спечели Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

На последните местни избори през 2019 г. Лилков се обяви в подкрепа на Фандъкова. На последните избори за президент той влезе в инициативния комитет, който издига подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков.

Именно подкрепата му за ГЕРБ предизвика негативни реакции от кръговете около ПП-ДБ.

"Този, който смята, че Йорданка Фандъкова е "от политиците, които се развиват и може да решава големите въпроси", няма как да реши проблемите, забъркани точно от нея", написа лидерът на "Спаси София" Борис Бонев във фейсбук профила си.

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), в която влиза партия ДСБ, вече има един издигнат кандидат - предприемачът Васил Терзиев. Неговите семейни връзки с бившата Държавна сигурност обаче предизвикаха недоволство у твърдите избиратели на ПП-ДБ. Борис Бонев е водач на листата с кандидати за общински съветници, издигната от екипа на Терзиев.

Другият официална кандидатура за кметския пост в столицата е Деян Николов от "Възраждане".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG