Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Витоша ски" трябва да възстанови Драгалевския лифт, реши съдът


Драгалевският лифт на Витоша не работи през 2023 г.
Драгалевският лифт на Витоша не работи през 2023 г.

Драгалевският лифт трябва да бъде ремонтиран от собственика му. Това гласи решение на Върховния административен съд (ВАС), което е окончателно.

Лифтът от години не работи заради отказ да бъде ремонтиран от собственика „Въжени линии“, което е притежавано от концесионера на лифтовете и пистите на Витоша – „Витоша ски“. Заповед за възстановяването на Драгалевския лифт беше издадена през 2021 г. от тогавашния главен архитект на София Здравко Здравков. Именно тази заповед беше атакувана в съда.

За решението съобщи и бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова.

Лифтовете и пистите на Витоша, която се намира в покрайнините на столицата София, от години са до голяма степен нефункциониращи. За отварянето на писти и ремонта на лифтове от години се водят различни дела срещу концесионера „Витоша ски“. В същото време множество институции не успяват да създадат единен план за управлението и стопанисването на съоръженията и потенциалното развитие на планината.

Драгалевският лифт от години тъне в разруха и лоша поддръжка.
Драгалевският лифт от години тъне в разруха и лоша поддръжка.

През 2019 г. стана ясно, че формален собственик на „Витоша ски“ е Ерик Гумер. Той е съосновател и изпълнителен директор на италианската компания TechnoAlpin, водещ производител на оръдия за изкуствен сняг.

От години дружеството, както и „Юлен“, което е концесионер на най-големия зимен курорт в България Банско, бяха свързвани от редица журналистически разследвания с шефа на Българската федерация по ски и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

И двете дружества през годините са натрупвали милиони задължения към банката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG