Връзки за достъпност

Извънредни новини

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия искат от ЕС мито върху украинското зърно


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Няколко държави членки на Европейския съюз (ЕС) от Източна Европа, сред които и България настояват ЕС да наложи мита за внос на украинското зърно, позовавайки се на нелоялна конкуренция. Това съобщи в понеделник унгарското министерство на земеделието.

Министерството, цитирано от Ройтерс, съобщи, че министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за въвеждане на мито, като посочват, че по-евтините селскостопански продукти от Украйна отнемат от техните експортни пазари.

Новината идва, след като на няколко пъти през миналата година земеделци организираха масови протести в България. Те протестираха с искания за удължаване на забраната за внос на украински слънчоглед и допълнителни субсидии заради негативното влияние на войната на Русия в Украйна.

Подобни демонстрации на земеделци имаше и в други от страните, които сега настояват за мито. Протести на фермери има и в момента в Румъния, като те блокират централни пътища и гранични пунктове, включително с Украйна.


България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия, които сега са подписали искането за налагане на мито за внос на украинското зърно, са сред шестте държави членки на ЕС, които произвеждат значително повече пшеница и царевица, отколкото са им необходими. Това е от ключово значение за европейската безопасност на храните и стратегическия суверенитет на ЕС, се казва в общото писмо на министрите.

"Ето защо Брюксел трябва да въведе мерки, които да защитят пазарите на държавите членки, граничещи с Украйна, като същевременно им помогнат да използват пълния си експортен потенциал", се казва в писмото. "Една от тези [мерки] би могла да бъде въвеждането на вносни мита за най-чувствителните селскостопански продукти."

По-големите размери на стопанствата в Украйна правят износа на зърно от страната по-евтин и това изтласква земеделските производители от ЕС от традиционните им експортни пазари, твърдят министрите.

Жалбите им са адресирани до еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис и еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски.

Износът на зърно предизвика напрежение между Киев и неговите съседи от ЕС, тъй като България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се превърнаха в алтернативни транзитни маршрути за украинското зърно, за да се компенсира по-бавния износ през украинските черноморски пристанища след руската инвазия през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Полша, Словакия и Унгария обявиха ограничения върху вноса на украинско зърно през септември миналата година, след като Европейската комисия реши да не удължава забраната за внос в петте съседни на Украйна държави от ЕС. И трите забрани се отнасят само за вътрешния внос и не засягат транзита до следващите пазари.

В отговор Украйна подаде жалба в Световната търговска организация срещу трите държави, докато други членове на ЕС осъдиха едностранните действия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG