Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравната комисия поиска да спре смяната на директора на "Пирогов". Той ще съди здравния министър


Министърът на здравеопазването Христо Хинков (вляво) и директорът на "Пирогов" Валентин Димитров. Колаж.
Министърът на здравеопазването Христо Хинков (вляво) и директорът на "Пирогов" Валентин Димитров. Колаж.

Здравната комисия в парламента поиска от министъра на здравеопазването Христо Хинков да отмени освобождаването на Валентин Димитров от поста на директор на болница „Пирогов“. Това се случи на заседание на комисията в четвъртък.

Същевременно Димитров и служителите на „Пирогов“ казаха, че ще съдят Хинков за обида, клевета и уронване на авторитета на болницата заради уволнението на директора ѝ. Хинков защити решението си, каза, че няма да подаде оставка, и добави, че планира да смени и целия директорски съвет на най-големият център за спешна медицина в страната.

Новините идват два дни след като във вторник Хинков освободи Димитров заради одит на министерството, при който са установени нарушения и лошо финансово състояние в болницата.

Димитров каза, че ще обжалва решението пред съда, а от ГЕРБ го защитиха и казаха, че ще блокират работата на парламента, докато заедно с партньорите си от управляващата коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) не се договорят за механизъм за взимане на решения и назначения в държавните структури.

В четвъртък здравната комисия реши да спре временно освобождаването на Димитров „до произнасянето на всички компетентни органи“. Това се случи с 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 - „въздържал се“.

Софийският градски съд направи същото още във вторник, като временно спря вписването на Костадин Димов като директор на „Пирогов“. Димов е назначен от Хинков след отстраняването на Димитров, но още не заема поста официално.

Успоредно с това прокуратурата образува проверка по одитния доклад на болницата.

В четвъртък Валентин Димитров и служителите на „Пирогов“ казаха, че ще съдят здравния министър. В отговор Хинков запази позицията си. В телевизионно интервю той каза, че ще поиска смяна и на съвета на директорите на „Пирогов“, а като причина за това посочи размера на дълга, който е натрупала болницата.

Според информацията, която Хинков изнесе, „Пирогов“ има натрупани дългове в размер на 31,4 млн. лева - с близо 7 млн. повече от предходната година.

Хинков добави, че в изнесения одитен доклад, който стана повод за отстраняването на Димитров, има данни за нарушения на обществените поръчки, за които отговаря лично директорът на болницата.

Политическото напрежение

Освобождаването на Димитров стана пореден повод за нарастване на напрежението между партиите от управляващото мнозинство ПП-ДБ и ГЕРБ, както и подкрепящата правителството ДПС

ГЕРБ и ДПС защитиха Димитров. Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че е имала лично уверение от премиера Николай Денков, че Димитров няма да бъде сменян, и обвини ПП-ДБ, че не държат на думата си.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ също смята, че действята на Димитров не са били в нарушение на закона. Според Ангелов одитният доклад за „Пирогов“ съдържа противоречиви данни и подобна проверка не трябва да се прави от здравното министерство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски също подкрепиха Димитров.

Към тяхната позиция срещу здравния министър се присъедини и министърът на финансите и съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев, който заговори за оставка на Хинков. Това породи напрежение и вътре в самата коалиция ПП-ДБ - конкретно в партията „Демократи за силна България“ (ДСБ), чийто член е Хинков.

Другият съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков каза, че отговорността за решението дали здравният министър да бъде сменен, или не, е на премиера Денков и вицепремиерката Мария Габриел.

Костадин Ангелов се закани ГЕРБ да смени здравния министър при ротацията на премиера на правителството, която предстои през 2024 г. съгласно споразумението за временно управление между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Хинков е категоричен, че няма да подаде оставка, защото вярва, че просто си върши работата.

Болница „Пирогов“ е най-големият център за спешна медицина в страната и е държавната клиника с най-големи приходи в София.

Валентин Димитров стана неин временен директор по време на правителството на Кирил Петков през 2022 г. В началото на 2023 г. той спечели конкурса за поста, когато служебен министър-председател беше Гълъб Донев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG