Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ пращат танкове Ейбрамс на Киев до дни и отказват ракети с голям обсег


Президентът на Украйна Володимир Зеленски и президентът на САЩ Джо Байдън, Вашингтон, 21 септември
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и президентът на САЩ Джо Байдън, Вашингтон, 21 септември

Президентът на Украйна Володимир Зеленски получи нови обещания за финансова и военна помощ при посещението си в САЩ в четвъртък, съобщи Асошиейтед прес.

Това е второто посещение на Зеленски във Вашингтон след началото на руската война в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Американският президент Джо Байдън похвали "огромната храброст" на украинския народ в борбата му срещу руската инвазия и каза, че "американският народ е решен да се погрижи да направи всичко възможно, за да гарантира, че светът е с вас".

"Подкрепяме справедлив и траен мир, който зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза Байдън. Той добави, че Русия "стои на пътя" на мира в региона и че Москва се надява да използва настъпващата зима като "оръжие" срещу украинския народ.

Зеленски е казал на депутатите от американския Конгрес, че украинците имат солиден военен план и "печелят".

На въпрос за финансирането на Украйна след срещата със Зеленски, Байдън отговори: "Разчитам на добрата преценка на Конгреса на Съединените щати. Няма друга алтернатива."

Байдън е отправил към Конгреса искане за отпускане на допълнителни 24 млрд. долара за военни и хуманитарни нужди на Украйна. Не е сигурно дали то ще получи достатъчно подкрепа от републиканците.

В четвъртък администрацията на президента обяви още 325 млн. долара, които по думите на държавния секретар Антъни Блинкен ще са за допълнителна противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси, касетъчни боеприпаси и други оръжия.

След срещата с украинския президент Байдън каза, че първият от обещаните за Киев мощни танкове M1 "Ейбрамс" (Abrams) ще пристигне в Украйна следващата седмица.

Белият дом съобщи, че Съединените щати ще предоставят на Украйна "значителен [нов] капацитет за въздушна отбрана", но че засега няма да предоставят на Киев желаните ракети с голям обсег ATACMS.

"Президентът Байдън ще обяви днес нов пакет от военна помощ, включващ значителни възможности за противовъздушна отбрана в помощ на Украйна", каза пред репортери съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

На обсъждане с депутати от Конгреса Зеленски е бил попитан за напредъка на украинската армия на фона на наближаващата втора годишнина от началото на войната и бавния напредък по отношение на пробиването на зоните, които са силно минирани от Русия.

Украинският президент, цитиран от независимия сенатор Ангъс Кин, "призна, че е трудно, много трудно да се преодолее укрепената отбрана". "Те вярват, че ще постигнат бавен, но стабилен напредък, но той няма да е бърз", е казал още Зеленски.

Малко преди пристигането му в Конгреса, Русия нанесе най-тежките си удари в Украйна от месец насам.

Зеленски се срещна в четвъртък и с американския Сенат на закрити врати. Предстои в петък да се срещне с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо в Отава и да говори пред канадския парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG