Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски приветства "стъпките" към членство на Украйна в НАТО, но критикува отказа за покана


Володимир Зеленски по време на брифинг на срещата на върха на НАТО във Вилнюс
Володимир Зеленски по време на брифинг на срещата на върха на НАТО във Вилнюс

Украинският президент Володимир Зеленски приветства “важните стъпки” към бъдещото присъединяване на Украйна към НАТО. В изявление по време на срещата на върха на държавите от Алианса във Вилнюс той обаче изрази разочарование, че страната му не е получила покана за бъдещо членство или конкретен срок за това.

“Резултатите от тази среща на върха са добри, но ако бяхме получили покана, те щяха да са перфектни”, каза Зеленски. “Най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в НАТО.”

Изявлението на на украинския президент идва след новината, че Украйна ще получи покана за членство в НАТО в бъдеще, но без да бъде посочен срок за това. Киев призоваваше за покана за членство в отбранителния съюз или поне за конкретен срок, в който ще бъде отправена такава покана.

Зеленски отбеляза това в изявлението си в сряда, но въпреки това приветства приетите “важни стъпки” към опростяването на процеса на присъединяване на Украйна. Той каза, че те приближават страната му до НАТО.

“Това е силен сигнал към Русия, че Украйна е независима държава”, каза Зеленски, цитиран от Би Би Си.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който направи съвместно изявление със Зеленски, каза, че съюзниците от Алианса са потвърдили, че Украйна ще се присъедини.

Той добави, че е взето решение да отпадне изискването за т.нар. План за действие за членство за членство. Така пътят на Украйна към присъединяване ще се състои само от една стъпка - отправяне на покана за членство към страната, когато всички страните членки са съгласни и когато условията са изпълнени.

“Украйна е по-близо до НАТО от когато и да било преди”, каза Столтенберг.

Той добави, че Украйна има право сама да решава какъв път да поеме и че Русия няма думата.

“Съюзниците от НАТО и Украйна ще решат кога тя да стане членка, Москва няма право на вето”, каза още генералният секретар на НАТО.

Във вторник стана ясно, че държавите от НАТО са се споразумели Украйна да получи покана за членство в бъдеще, когато всички държави от Алианса са съгласни и когато страната изпълни условията, без да се посочва какви са те. Държавите обаче не приеха конкретен срок, в който да бъде отправена поканата, за какъвто призоваваше Киев.

В социалните мрежи Зеленски тогава написа, че това е “безпрецедентно и абсурдно”.

Украйна не е искала да се присъедини към Алианса преди края на войната. Страната в момента е във война с Русия и хипотетичното ѝ присъединяване преди края на войната може да значи пряка намеса на НАТО. Досега страните от Алианса многократно са изключвали тази възможност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG