Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нови подходи". Зеленски сменя военния министър Олексий Резников с бивш депутат


Олексий Резников

Украинският военен министър Олексий Резников да бъде сменен от 41-годишния бивш депутат и досегашен ръководител на Фонда за държавно имущество Рустем Умеров. Това предложи късно в неделя президентът на страната Володимир Зеленски.

Той обяви в Телеграм, че Резников “премина през тези повече от 550 дни пълномащабна война”, а сега “министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с армията, така и с обществото като цяло”.

Умеров е 41-годишен украински политик от кримско-татарски произход и беше член на Върховната Рада от партия “Голос” (“Глас”). В следващите дни Зеленски ще внесе официално предложение за рокадата и очаква депутатите да го подкрепят.

“Върховната Рада на Украйна познава добре този човек и г-н Умеров няма нужда от допълнително представяне”, каза президентът в свое видеообръщение. “Очаквам парламентът да подкрепи тази кандидатура.”

Рустем Умеров
Рустем Умеров

57-годишният военен министър Резников беше назначен на поста на 4 ноември 2021 г., няколко месеца преди пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. Той изигра ключова роля в убеждаването на западните съюзници на Украйна да предоставят милиарди долари военна помощ и модерни оръжия, за да подпомогнат украинската съпротива.

През февруари 2023 г. лидерът на фракцията на Зеленски в парламента заяви, че Резников е на път да бъде заменен от генерал Кирило Буданов. Последва опровержение от високопоставен украински служител, който на следващия ден каза, че в този момент няма да бъдат обявени кадрови промени в министерството.

Не беше ясно какво е предизвикало тези съобщения за напускането на Резников. Слуховете за възможна оставка или отстраняване на Резников се засилиха след поредица от обвинения в корупция в министерството, сред които твърдения в медиите, че военните са снабдявани с продукти на завишени цени.

Тогава Резников коментира, че не планира да подава оставка, но добави, че всяко решение за бъдещето му ще бъде взето от президента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG