Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всичко без летателни средства." Зеленски е поискал от България нова военна помощ


Министърът на отбраната Тодор Тагарев
Министърът на отбраната Тодор Тагарев

Украинският президент Володимир Зеленски е предоставил списък с необходимо за страната му въоръжение при посещението си в България. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев в петък.

Списъкът съдържа “всичко без летателни средства”, добави Тагарев. В отговор на журналистически въпрос той потвърди, че Украйна иска системи за противовъздушна отбрана и тежка техника.

“Украйна има огромни потребности. Войната върви с пълна сила на фронта. Както Володимир Зеленски каза и в публичните си изяви - те ползват хиляди снаряди на ден и много други неща са необходими”, каза Тагарев.

Министърът на отбраната добави, че предоставеният от Зеленски списък ще бъде разгледан приоритетно.

“Ние разбираме потребностите на въоръжените сили на Украйна. Въпросът е кое е в нашите възможности. Какво бихме могли да дадем и при какви условия”, каза още той.

Премиерът Николай Денков каза, че България няма да даде въоръжение, чието предаване би застрашило сигурността ѝ.

“Обсъждали сме само възможности, при които България да се чувства защитена през цялото време”, каза премиерът в парламента в петък.

България вече изпрати военна помощ на Украйна в изпълнение на решение на парламента от декември 2022 г. В края на юни правителството на Николай Денков взе решение да предостави втора пратка оръжия и боеприпаси в изпълнение на решението на парламента.

Съдържанието и на военната помощ е засекретено. През юни Тодор Тагарев каза пред Свободна Европа, че втората пратка ще съдържа боеприпаси, които са с изтичащ ресурс и трябва след няколко години да бъдат унищожени, ако не бъдат използвани.

Досега не е съобщавано България да е предоставяла бойни самолети, системи за противовъздушна отбрана или тежка бронирана техника.

Новината за искането на Украйна за нова военна помощ дойде при първото посещение на украинския президент Володимир Зеленски в България. Той беше в София в четвъртък по покана на правителството на Николай Денков.

По време на посещението Зеленски подписа декларация с Денков, която потвърждава подкрепата на България за бъдещото членство на Украйна в НАТО и ЕС. Министрите на енергетиката на двете страни подписаха меморандум за сътрудничество в енергетиката. Това стана на фона на решението на парламента да разреши кабинетът да преговаря с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ “Белене”.

"Войната е на нашата земя". Радев нарече войната "конфликт", а Зеленски го поправи
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG