Връзки за достъпност

Извънредни новини

Споразумение с фермерите има, но блокирането на пътища остава. Откъде идва разделението


Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието Кирил Вътев заедно с представители на земеделския бранш след подписването на споразумението в понеделник
Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието Кирил Вътев заедно с представители на земеделския бранш след подписването на споразумението в понеделник

Земеделските производители ще получат помощи от държавата, като тя ще бъде съобразена с площта на стопанствата. Най-малките стопанства няма да трябва да доказват загуби за стопанската година, но това изискване ще важи за средните и големите. За това се разбраха в понеделник правителството и част от земеделците, които протестираха през последните дни.

Те подписаха официално споразумение, в което кабинетът се ангажира и със законови промени, които да бъдат приети през следващите месеци.

Това се случи, след като миналата седмица земеделците блокираха основни пътища и гранични пунктове. Те поискаха допълнителни финансови помощи от държавата заради войната в Украйна, както и законодателни промени с аргумента, че секторът изпитва сериозни трудности и е "в колапс".

Подписването на споразумението обаче не слага край на протестите. По-рано земеделците се разделиха на две основни групи, като от втората поискаха и оставката на министър Кирил Вътев. В понеделник те казаха, че не са съгласни с договореното и ще продължат протестите си и през идните дни.

Какво пише в споразумението

Представители на земеделците и правителството проведоха среща в петък, след която съобщиха, че са постигнали съгласие. В неделя те се срещнаха отново за доизясняване на конкретните текстове от споразумението, а в понеделник се стигна и до неговото подписване.

Текстовете от него обаче не бяха оповестени с аргумента, че още не са одобрени от Европейската комисия. По думите на премиера Николай Денков единствената промяна спрямо договореното ден по-рано е една добавена точка. Тя предвижда сформирането на група, която всеки месец да следи за изпълнението на споразумението

Най-важните точки от договорката обаче засягат помощта заради последствията от войната на Русия в Украйна. Те предвиждат следното:

  • Стопанствата ще се разделят на три категории в зависимост от площта си и ще получават годишна ставка на декар, съобразена с нея. Най-малките стопанства, тоест тези до 3000 декара, ще получат по 20 лева на декар, тези с площ между 3000 и 6000 декара - по 10 лева на декар, а всички по-големи стопанствата от това - по 5 лева на декар.
  • Субсидията ще бъде разделена в два транша. Вторият транш до 30 септември ще се случи само при удължаване на регламента за помощта за Украйна на ЕС, който към момента действа да 30 юни.
  • Тази помощ ще има таван. По думите на Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара, колкото и да е голямо едно стопанство, то ще може да вземе максимум до 50 000 - 55 000 лева помощ по тази линия.

Едно от най-оспорваните условия, предложени миналата седмица от кабинета, беше тези, които искат помощи, да трябва да докажат загуби за стопанската година. Сега най-малките стопанства няма да трябва да доказват загуби, но изискването за средните и големите остава.

Освен това земеделците се договориха за промени в няколко закона, сред които Закона за собствеността и ползването, Закона за арендата, Закона за браншовите организации, Закона за търговията с храни.

Къде е разделението между земеделците

Това споразумение беше подписано от представители на няколко десетки асоциации от бранша. Сред тях са Националната асоциация на зърнопроизводителите, Българската аграрна камара, Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Друга част от земеделците се разграничи от тях още миналата седмица. Още тогава те проведоха протестни акции и в дни, в които другите не протестираха, като казаха, че искат и оставката на министър Вътев.

В тази група попадат 26 организации, сред които Асоциацията на земеделските производители в България, оглавявана от бившия министър на земеделието Венцислав Върбанов, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националния съюз на градинарите в България. Те представят себе си като производители на "80% от млякото, 90% от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза" в страната.

Тази група съобщи, че не приема конкретно предложението на кабинета секторите, различни от зърнопроизводители - например мляко, плодове и зеленчуци - да бъдат подпомогнати с общо 150 млн. лева. Вместо това те искат 432 млн. лева по украинската помощ и подпомагане от 20 лева на декар без ограничения от размера на стопанството.

Протести във вторник в София

В понеделник представители на правителството се срещнаха с три от организациите, които отхвърлят споразумението. Разбирателство обаче не беше постигнато.

От тази група казаха, че във вторник протестите им ще продължават и пред Министерския съвет в София, като остават и исканията им за оставка на Вътев.

"Протестите ще продължават и ще набират скорост, защото земеделските производители се чувстват предадени", каза Венцислав Върбанов.

Исканията на земеделците идват след подобни протести и през есента на миналата година. Тогава също те настояваха за незабавно изплащане на помощите заради войната в Украйна.

Безмитният внос на селскостопански продукти в Европейския съюз от Украйна беше въведен след началото на руската инвазия в страната като начин за подпомагане на украинската икономика. Заради това за селскостопанските производители бяха предвидени финансови средства, които да им помогнат да се справят с негативните последствия от войната.

Преди дни Европейската комисия съобщи, че мярката ще остане до юни 2025 г. Това се случи на фона на масови протести на земеделци в цяла Европа.

"Тотална промяна". За какво протестират земеделците край Пловдив
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG