Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отстраняването на Жаблянов заради възхвала на Народния съд не нарушава свободата на словото


Валери Жаблянов на парламентарната трибуна. Снимката е архивна
Валери Жаблянов на парламентарната трибуна. Снимката е архивна

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли жалбата на бившия депутат от БСП Валери Жаблянов срещу отстраняването му от поста заместник-председател на парламента през 2018 г. Той беше отстранен заради изказвания в защита на Народния съд, но според Съда в Страсбург това не нарушава неговата свобода на изразяване.

Изявлението, заради което е отстранен Жаблянов, “представлява категорично и цялостно оправдание на този трибунал, без никакво признание, че той е действал в нарушение на основните изисквания за справедлив процес и е произнесъл хиляди произволни присъди и присъди срещу политически опоненти, много от които са довели до незабавни екзекуции”, пише Съдът в Страсбург.

Жаблянов беше отстранен от поста зам.-председател на парламента през 2018 г. след няколко случая на оправдаване на Народния съд.

На 1 февруари 2018 г., деня, в който България почита паметта на жертвите на комунизма и годишнина от издаването на смъртните присъди на Народния съд, Жаблянов прочете от трибуната на парламента декларация, в която защити извънредния трибунал.

Няколко дни по-късно в декларация БСП заяви, че “Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие”. След това партията се разграничи от това изявление и каза, че то е инициатива на автора. Жаблянов не потвърди, че той е написал тези думи.

Впоследствие ГЕРБ, която тогава беше управляваща партия, започна процедура за отстраняването му като зам.-председател на Народното събрание за “системно нарушаване” на правомощията му. Жаблянов беше отстранен с гласовете на ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”. БСП гласува против, а ДПС не участва ва гласуването, припомня “Капитал”.

Последва жалба до Конституционния съд, но той потвърди законността на решението, с което Жаблянов беше отстранен от поста зам.-председател на парламента.

Впоследствие Жаблянов подаде жалба до Съда в Страсбург, но той също не отсъди в негова полза.

Съдът реши, че оценката на Жаблянов по отношение на Народния съд и пренебрежителното му поведение в пленарната зала по време на едноминутно мълчание в памет на жертвите на комунизма не заслужава повишената защита, която се предоставя на политическото слово.

Това поведение може да се разглежда като пренебрежение към жертвите на комунистическия режим и като противоречащо на ценностите, залегнали в Конвенцията за правата на човека, посочва още съдът.

“Независимо дали някои от хората, които са съдени и осъдени, са били наистина виновни за военни престъпления и престъпления срещу мира и човечеството, Народният съд е трибунал, който противоречи на най-базовите изисквания за справедлив процес, и се възприема в България като неразривно свързан с репресиите, извършени от комунистическия режим”, се казва в решението на ЕСПЧ.

В мотивите се посочва, че санкцията срещу Жаблянов се изчерпва с отстраняването му от политически пост и не носи дългосрочни последици за него. Добавя се, че ефектът от тази мярка е преди всичко символичен.

Решението идва на фона на друг случай, свързан с оправдаване и възхваляване на действията на Народния съд. Става дума за водещия в БНР Петър Волгин, срещу когото 102-годишна жена, чийто съпруг е убит по време на комунистическите репресии, заведе дело.

Съдът в Страсбург прави препратки към факта, че от 2000 г. в България има законодателство, обявяващо комунистическия режим за престъпен, както и към произнасяне на Конституционния съд, който смята Народния съд за “извънреден трибунал с решения, които не могат да се характеризират като съдебни решения”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG